Na Aviatickou Pouť poprvé přiletí Messerschmitt 262

15.04.2016

Na Aviatickou Pouť poprvé přiletí Messerschmitt 262
Na Aviatickou Pouť poprvé přiletí Messerschmitt 262 (Zdroj: Aeroweb.cz)

O velké překvapení se postarali pořadatelé letošní 26. Aviatické Pouti spolu s představením dalšího z řady zahraničních návštěvníků. Bude jím slavná dvoumotorová proudová stíhačka Messerschmitt Me 262 Schwalbe.

 Me 262 byly prvními operačně nasazenými proudovými letouny v historii letectví a do bojů druhé světové války zasáhly již od poloviny roku 1944. Celkem bylo vyrobeno necelých jeden a půl tisíce kusů, přičemž na sklonku války tyto letouny operovaly i z našich letišť. Po skončení války zůstalo na našem území několik desítek těchto letadel s různým stavem poškození. Z toho bylo v pražském podniku Avia zkompletováno deset letadel, které se staly prvním proudovým typem zařazeným do výzbroje našeho vojenského letectva pod označením S-92 Turbina. Ty byly u naší armády vyřazeny v roce 1951, Schwalbe se tak na naše nebe dostane přesně po 65 letech.


Me 262 Schwalbe pojíždějící za pomoci vozidla Kettenkraftrad / Foto Martin Tůma

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo zajistit vystoupení tohoto unikátního typu. Ten provozuje nadace Messerschmitt Stiftung z Německa a divákům na pardubickém letišti se představí ve velkoprostorové scéně z období konce druhé světové války, ale také ve velkoskupině historických letadel přezdívané Balbo. Skupina měla v loňském roce na Aviatické pouti a zároveň i na českém nebi premiéru a jak u pilotů, tak především u diváků sklidila nebývalý úspěch. Proto s ní samozřejmě počítáme i v letošním ročníku,“ dodává Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Jak Messerschmitt, tak plno dalších unikátních letounů budou moci diváci obdivovat na pardubickém letišti o sobotě a neděli 28. a 29. května.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář