Vyšetřovatelé našli poškozené zapisovače egyptského A320

20.06.2016

Vyšetřovatelé našli poškozené zapisovače egyptského A320
Vyšetřovatelé našli poškozené zapisovače egyptského A320 (Zdroj: Aeroweb.cz)

 AKTUALIZOVÁNO  Egyptské úřady oznámily, že našly a vyzvedly ze dna Středozemního moře oba letové zapisovače před měsícem havarovaného Airbusu A320 aerolinek Egyptair. Podle informací serveru Aviation Herald byly nalezené zapisovače v poškozeném stavu, ale paměťová média by i tak měla být čitelná. Po důkladném vysušení se o jejich přečtení pokusí egyptští, eventuálně francouzští vyšetřovatelé.

Airbus A320-200 ve čtvrtek 19. května brzy ráno zmizel nad Středozemním mořem z radarů. Stroj letící z pařížského letiště Charlese de Gaulla do Káhiry se v tu chvíli nacházel 280 km od egyptského pobřeží, 390 km od své cílové destinace. V pátek ráno egyptská armáda oznámila, že lodě našly části letounu a osobní věci cestujících na hladině moře asi 290 km severně od Alexandrie. Na palubě bylo podle vyjádření aerolinek spolu s desetičlennou posádkou dalších 56 cestujících, převážně Egypťanů a Francouzů.


Záznam letu MS804 / Obrázek FLightradar24 (klikněte pro odkaz na záznam)

Let MS804 odstartoval z Paříže v 11:09 SELČ, do cílové destinace měl dorazit po třetí ráno. Ve 2:45 SELČ s ním však byl ztracen veškerý kontakt. Letoun registrační značky SU-GCC se ve chvíli posledního kontaktu pohyboval ve FL370 rychlostí kolem 530 uzlů. Podle serveru Aviation Herald nehlásila posádka řídicímu žádné problémy, stroj však před nehodou vyslal několik automatických varování skrze systém ACARS, mj. týkajících se detekovaného kouře v přední části letadla. Podle francouzského úřadu BEA to však zdaleka nestačí na určení příčin nehody a je potřeba přečíst oba letové zapisovače.


A320 SU-GCC / Foto Alan Gicart

Stroj vyrobený v roce 2003 přímo pro Egyptair nalétal přibližně 48 000 letových hodin. Kapitán měl nalétáno přes 6000 hodin, z toho 2000 na typu, stejně jako druhý pilot.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář