Briefing: 11. dobový letecký den

29.05.2016

Přečtěte si nejen to, co vás za 14 dní v Boleslavi čeká za program, ale také jakou radostnou novinku si pořadatelé připravili pro piloty, kteří se chystají navštívit akci vlastním letadlem.

Briefing: 11. dobový letecký den
Briefing: 11. dobový letecký den (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 11. června se na mladoboleslavském letišti uskuteční již 11. ročník Dobového leteckého dne či chcete-li Historical Airshow 2016. K atmosféře dávných časů přispěje kromě dobových kostýmů či oldtimerů z Muzea Škoda také několik letadel, z nichž řada zanechala nesmazatelnou stopu v dějinách letectví. Nad hlavami návštěvníků ožijí slavné historické bitvy a mimo jiné se diváci mohou těšit na dosud nevídaná letecká setkání.


Krásu starých časů připomene Historical Airshow 2016

Druhá světová válka byla milníkem 20. století, nemůže ji proto opomenout ani chystaný festival. Léta, která ji předcházela, připomene ikonický Lockheed Electra či Beechcraft 18. Ačkoli oba stroje našly své využití také v průběhu nadcházející války, musely nakonec ustoupit do pozadí a dát prostor mladším ročníkům.

Jinak to nebude ani o druhém červnovém víkendu, kdy se nad hlavami návštěvníků předvede unikátní smečka, a sice americký bombardér B-25J Mitchell, stíhací letoun Curtiss P-40 Kittyhawk a tou dobou už postarší T-6 Texan - Zero, kteří společně oživí druhoválečné boje ve vzdáleném Pacifiku.


Americký stíhací letoun Curtiss P40 / Foto Historical-airshow.com

Jedním z unikátů, které si organizátoři pro návštěvníky přichystali, bude společné vystoupení dvou letounů, z nichž jeden výrazně zasáhnul do válečných bojů a druhý potvrdil, že budoucnost stíhacích letounů patří proudovým motorům. Jsou jimi spojenecký Mustang P-51 a veleúspěšný letoun Sovětského Svazu, Mig-15.

Ačkoli název festivalu Historical Airshow evokuje doby dávno minulé, na své si přijdou i milovníci soudobé techniky. Armáda ČR zde předvede dravou sílu letounu Jas-39 Gripen, kterému bude šlapat na paty L-159 ALCA. Naopak bezstarostnou eleganci letecké akrobacie představí pilot kluzáku MDM-1 Fox a dvojice Bücker Jungmann z třicátých let. Na festival se taky vrátí kluzák Lö 100 a kategorii uzavře nejpovolanější český akrobat, mistr Evropy, vicemistr světa v letecké akrobacii a reprezentant ČR v seriálu Red Bull Air Race Martin Šonka se svým akrobatickým letounem Extra 330L.

Letošní novinka: příletové sloty otevřeny

Přílety

Pokud se chystáte navštívit Dobový letecký den vlastním letadlem, pravděpodobně oceníte novinku v podobě příletových slotů, po kterých jsme sami volali zejména po vlastních zážitcích z loňského roku. Vaším prvním krokem by tedy měla být rezervace příletového slotu ve vámi zvoleném časovém bloku mezi 7:30 a 11:45 SELČ. Je důležité časový slot nepromeškat, neboť v době hlavního programu leteckého dne (od 12:00 do 16:30 SELČ) nebudou přílety na LKMB povoleny.

Pravidla pro samotný přílet budou podobná těm z minulých let a je třeba mít na paměti, že charakter provozu v ATZ Mladé Boleslavi bude 11. června výrazně odlišný oproti běžnému dni. Předně, stanoviště RADIO bude používat speciální frekvenci 124,6 a volací znak Boleslav Airshow a přílet letadel bez radiostanice není povolen. Po celý den bude pro přílety a odlety otevřená pouze dráha 05/23, na dráze 16/34 budou vyhrazena stání pro letadla návštěvníků a prostor pro diváky.

Pro vstup do ATZ použijte speciálně vytyčené vstupní body. Od jihu a východu plánujte přílet přes severní okraj města Dobrovice, od západu plánujte přílet přes severní okraj obce Bezno a od severu plánujte přílet přes Bukovno. Spojení s Boleslav Airshow navažte 3 minuty před dosažením jednoho z těchto bodů.

Při navázání spojení předejte stanovišti Boleslav Airshow informaci o vstupním bodu a vypočítaném času jeho přeletu, oznamte, zdali jste návštěvník či vystupující, a podle pokynů dispečera dále pokračujte pro zařazení se do okruhu dráhy 05/23. Výška letištního okruhu je dle VFR příručky 1 780 stop.

Samotná dráha 05/23 (šířka 100 m) bude rozdělena na tři účelové pásy. Pás 05R/23L (775 x 35 m) bude sloužit pro přílety návštěvníků, Pás 05L/23R (775 x 35 m) využijí k přistání vystupující letci a středový 30metrový pás o délce 1 000 metrů bude vyhrazen pro speciální použití.

Po přistání pojíždějte do prostoru prahu dráhy 34 na stojánku letadel návštěvníků.


Mapa areálu v době konání 11. dobového leteckého dne (kliknout pro zvětšení)

Odlety

Odlety z Boleslavi budou povolovány pouze v době mimo hlavní letový program. Spouštění motoru a pojíždění na vyčkávání s ohledem na provoz bude probíhat bez radiové komunikace.

Vstupy na dráhu a vzlety proběhnou podle pokynů služby Boleslav Airshow. Vyjma naléhavých případů není třeba hlásit činnost po vzletu či opuštění ATZ.

POZOR! Pravidla pro přílety a odlety se mohou měnit. Proto věnujte informacím pozornost v den provedení letu, a to včetně obsahu vydaného NOTAMu.

Autem přijeďte raději dříve

Pokud si v sobotu ráno přivstanete, od 9 do 12 hodin můžete pozorovat první historická letadla přilétávající na mladoboleslavské letište. Ve stejný čas se rovněž sami můžete posadit do kokpitu Zlínu Z-43, případně dvoumotorové L 200 Moravy, a užít si vlastní 15minutový vyhlídkový let.

Hlavní program Airshow začne úderem 13. hodiny. Do půl paté se postupně předvedou desítky ikonických letadel, pionýrskou éru letectví připomene Grade, replika německého stroje z roku 1909, a proměnu letectví v průběhu století nad hlavami návštěvníků zmapuje Jas-39 Gripen. Nezapomeňte si proto prohlédnout mapu areálu, ať vám neunikne žádné z vystavených letadel, které se na této dlouhé cestě podílelo.


Jas-39 Gripen Vzdušných sil Armády ČR / Foto Army.cz

Při příjezdu na letecký den potěší výhodná poloha letiště Aeroklubu Mladá Boleslav s výbornou dopravní dostupností. Slabinou je nicméně nízká propustnost příjezdové cesty k letišti, jak přiznávají sami organizátoři a doporučují proto návštěvníkům vydat se na airshow s dostatečným časovým předstihem. Parkoviště je zdarma a oproti předešlým ročníkům vzrostla jeho kapacita.

Vstupenky na akci si můžete koupit v předprodeji nebo přímo na místě. Děti do 6 let a osoby starší 70 let mají vstup zdarma. Organizátoři nabízí také omezený počet VIP vstupenek umožňujících přístup do zákulisí airshow, díky nimž se dostanete ještě blíže k vystupujícím letadlům.

Veškeré informace o nákupu vstupenek či cestě na letiště najdete na stránkách Historical Airshow 2016.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář