RBAR: Šonka byl v Japonsku druhý za Murojou, první body i pro Kopfsteina

05.06.2016

RBAR: Šonka byl v Japonsku druhý za Murojou, první body i pro Kopfsteina
RBAR: Šonka byl v Japonsku druhý za Murojou, první body i pro Kopfsteina (Zdroj: Aeroweb.cz)

Red Bull Air Race 2016 se v japonské Čibě přehoupl do své druhé čtvrtiny a navzdory zrušenému sobotnímu programu kvůli počasí se nakonec místní závod vyvinul pro domácí fanoušky skvěle. Své první vítězství v kariéře si zde vybojoval domácí Jošihide Muroja. K obrovské radosti českých fandů si trofej za druhé místo převzal Martin Šonka, třetí byl Američan Kirby Chambliss. Své první dva body za celkové deváté místo získal i druhý Čech Petr Kopfstein.

„Bylo to blizoučko, ale rozhodně mi to teď radost nekazí. Jsem strašně šťastný, že jsme tady ukázali, že můžeme porazit kohokoliv a umíme létat rychle,“ komentoval Šonka umístění těsně za vítězem. „Po nepovedeném začátku sezóny a nenaplněných očekáváních jsme moc chtěli potěšit fanoušky, zatím jsme jim té radosti totiž moc neudělali. Byli jsme sice pod velkým tlakem, ale dokázali jsme se s tím vyrovnat.“


Foto Red Bull Air Race

Traťový rekord pro Šonku

Jako první se mezi pylony vrhl Slovinec Peter Podlunšek, jeho let byl však příliš „nováčkovsky“ nervózní, což se projevilo špatným nalétnutím jedné závodní brány a navzdory mohutnému šlapání do směrovky i trefením pylonu, a tedy třívteřinovou penalizací. Pro Kirbyho Chamblisse ze Spojených států byl Slovinec snadným soustem. Druhý duel domácího Jošiho Muroji a Pete McLeoda z Kanady značně znervózněl domácí fanoušky, neboť Japoncovi nefungoval kouřový efekt, za což byl „oceněn“ jednou vteřinou k celkovému času. Pete McLeod měl rozhodně o co bojovat, nicméně v jednom z vertikálních manévrů překročil maximální povolené přetížení 10 G a vysloužil si nekompromisní diskvalifikaci.

Přes maximální géčka se dostal také Američan Michael Goulian ve třetím duelu. Vzhledem k nasazování do soubojů druhého kola podle časů měl ovšem jeho soupeř Nigel Lamb rozhodně o co bojovat; britský pilot zaletěl vskutku perfektně a postoupil zcela zaslouženě dál. Čtvrtý souboj svedl dohromady prvního českého zástupce Martina Šonku a Hannese Archa z Rakouska. Bývalý pilot české armády předvedl fantastický let bez nejmenších chyb a stanovil nový traťový rekord 1:04,352. Arch navzdory tlaku dokázal udržet nervy a také předvedl dobrý výkon, přesto téměř o vteřinu zaostal za Šonkou a o postup se musel strachovat na pozici „šťastného poraženého“.


Foto Red Bull Air Race

V pátém souboji letěl jako první Matt Hall z Austrálie a také jemu se povedl velice čistý let. To Francois Le Vot hledal ideální trajektorii letu marně a zaznamenal čas 1:11,064 včetně dvouvteřinové přirážky za lehce překročený maximální náklon v jedné z průletových bran. Bohužel to byl jediný závodní let ve francouzském podání v Čibě, neboť Le Votův krajan Nicolas Ivanoff ze zdravotních důvodů do závodu nenastoupil. Španěl Juan Velarde coby jeho soupeř přesto – byť bez nervů – bojoval o co nejlepší čas pro dobrou pozici do dalšího kola. Poslední duel prvního kola svedl druhého Čecha Petra Kopfsteina a průběžného lídra Dolderera z Německa. Rodák z Karlových Varů chtěl vzhledem k soupeři útočit na pozici luckyho losera, s cílovým časem 1:06,752 však musel doufat ve výraznou chybu soupeře. Dolderer ovšem žádné překvapení nedopustil a časem 1:05,125 se posunul dál. Kopfstein navzdory nepostupu zaujal v tu chvíli deváté místo a ukořistil pro sebe první body v Red Bull Air Race v kariéře.

Brzký konec favoritů

V druhém kole sice mírně zeslábnul vítr, ovšem vzhledem k rozdělení soupeřů podle časů z prvního kola ještě vzrostlo napětí zejména pro domácí diváky. Jako první se však mezi pylony vydal Nigel Lamb a opět předvedl výkon hodný mistra světa z roku 2014. Hannes Arch si situaci ztížil penalizací za drobné překročení maximální náletové rychlosti 200 uzlů, ani bez ní by však britského soupeře neporazil a závod pro něj skončil v druhém kole. Druhý duel už však svedl domácího Muroju a průběžného vedoucího závodníka šampionátu Dolderera. Muroja ovšem předvedl excelentní let a časem 1:04,610 dokonce útočil, byť nakonec neúspěšně, na Šonkův traťový rekord. Německý pilot tak chtěl ze všech sil nabrat na vrtuli rukavici hozenou domácím letcem, ve vertikálním manévru ovšem příliš přitáhl výškovku a k radosti japonských fanoušků byl s výsledkem DNF vyřazen.

Třetí souboj započal let Kirbyho Chamblisse, který dosáhl času 1:05,352. To byl pro Matta Halla čas k pokoření, avšak přehnaná snaha znovu vyústila v překročení maximálního přetížení a konec pro australského pilota, i ve třetím závodě sezóny 2016 poněkud brzký. Poslední duel už znovu napjal české fanoušky, kteří však nejprve sledovali let Juana Velardeho. Drobné chybičky sice neznamenaly pro Španěla žádnou penalizaci, přesto však čas 1:06,143 dával slušné šance Šonkovi. Martin se jich chopil naplno a velmi precizním výkonem si zaletěl pro svůj první postup do finálové čtyřky od loňského září.


Foto Red Bull Air Race

Boj až do posledních sekund

Nigel Lamb zahájil také lety finálové čtyřky, kde už tradičně každý pilot zápolí pouze se stopkami. Brit se sice znovu nedopustil větších chyb, přesto mírně zaostal za vlastním časem z předchozí fáze závodu a dal šanci svým soupeřům. Muroja toho chtěl beze zbytku využít a na mezičasech byl od začátku lepší než Lamb. To platilo i v cíli, v němž si Japonec připsal konečný čas 1:04,992, což pro něj v tu chvíli znamenalo jisté stupně vítězů na domácí půdě a některé diváky to dohnalo až k slzám radosti.

Kirby Chambliss měl před sebou těžký úkol, neboť čas pod minutu a pět vteřin ještě v Čibě nezaletěl. Američan sice lépe zvládal zatáčky, na rovinkách byl ovšem pomalejší než Japonec a v cíli bral čas 1:05,618, v tu chvíli druhý nejlepší. Posledním, kdo mohl zamávat pořadím na stupních vítězů, byl Martin Šonka. Rodák ze Sezimova Ústí letěl velmi těsně a na prvních dvou mezičasech byl nejrychlejší, ovšem pak se jeho průběžné srovnání zčervenalo a výsledný čas 1:05,097 znamenal celkové druhé místo v dnešním závodě a především potřebnou vzpruhu do dalšího průběhu sezóny.


Foto Red Bull Air Race

Celkovému pořadí sice dál vévodí Matthias Dolderer s 30 body, druhé místo však zaujal dnes třetí Chambliss. Martin Šonka se díky 12bodovému zisku rázem posunul na sedmé místo. Petr Kopfstein je sice nadále na chvostu celkového pořadí, ovšem ani u jeho jména již nesvítí nelichotivý stav 0 bodů.

„Jsem šťastný za první body. Na první postup si ještě musíme počkat, ale časy nás utvrzují, že už v Budapešti by to mohlo klapnout. Dnes jsme si vybrali nováčkovskou daň,“ hodnotil závod Petr Kopfstein a zmínil tím svého extrémně těžkého soupeře v úvodním kole.

Šampionát Red Bull Air Race 2016 se nyní přesune znovu ke třem závodům do Evropy – v Maďarsku, v Anglii a v Německu. Pod řetězovým mostem v Budapešti se bude létat za bezmála měsíc a půl, o víkendu 16. a 17. července.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář