ILA Berlin 2016 obrazem

08.06.2016

Od 1. do 4. června proběhl na berlínském letišti Schönefeld další ročník prestižní ILA Berlin Air Show. Přinášíme vám krátké postřehy včetně úlovků našich fotoaparátů.

ILA Berlin 2016 obrazem
ILA Berlin 2016 obrazem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vice než 1000 vystavovatelů z 37 zemí, 200 letadel, leteckých systémů a technologických demonstrátorů, 50 konferencí, workshopů a přednášek a hlavně hodiny letových ukázek nejmodernějších i letitých aeroplánů. To vše nabídl návštěvníkům letošní ročník letecké show ILA nedaleko německé metropole. Jako obvykle byly první dva dny určeny odborníkům, druhá část pak byla přístupná i široké veřejnosti.

I přesto, že letošní ročník letecké přehlídky byl zkrácen, našlo si nakonec na Schönefeld cestu úctyhodných 150 000 návštěvníků, kteří rozhodně neodcházeli zklamaní. Na „statice“ na ně čekala řada zajímavých letounů všech kategorií od historie až po současnost. Mezi největší taháky patřil moderní Airbus A350XWB, řada letounů německého, českého, polského, britského a samozřejmě amerického letectva. To bylo zastoupenou mimo jiné i transportními typy Lockheed Martin C-130J Hercules, Boeing C-17A Globemaster, velice zajímavým bombardérem Rockwell B-1B Lancer a řadou dalších. A co více, drtivá většina strojů byla přístupná i zevnitř. Léta dávno minulá zastupovaly na letištní ploše letouny známé i z tuzemských akcí, například Mescherschmitt Me-262 Schwalbe, North American B-25 Mitchell, Douglas DC-6, Douglas DC-3, Lisunov Li-2 či legendární Canadian Vickers PBY-5A Catalina.

O chlup zajímavější než statika byly letové ukázky, v jejichž většině se divákům předvedlo domácí německé letectvo. Mimo tradičních „ostrých“ ukázek stíhacích Eurofighterů si uznání zasloužilo i defilé více než patnáctky vojenských letounů včetně helikoptér, stíhaček či transportního Airbusu. Jak je dobrým zvykem, na ILA se neztratili ani Češi. Široké zastoupení armády, která ve vzduchu předvedla helikoptéru Mil Mi-24 doplnila i novinka z Kunovic v podobě modernizované „čtyřistadesítky“. Zlatý hřeb a největší zájem přihlížejících si však bezpochyby přivlastnily letové ukázky Airbusu A350XBW či představení švýcarské skupiny Patrouille Suisse. Nutno dodat, že i ostatní dny měly svá top a návštěvníci si tak mohli mimo jiné prohlédnout ve vzduchu či na zemi Airbus A380, Boeing 747-8I, Boeing 747-400 „Ed force one“ skupiny Iron Maiden či Boeing B-52.

Fotogalerie

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář