V Budapešti se z vítězství v RBAR radoval Dolderer, Češi bez bodů

17.07.2016

V Budapešti se z vítězství v RBAR radoval Dolderer, Češi bez bodů
V Budapešti se z vítězství v RBAR radoval Dolderer, Češi bez bodů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po dni a půl deštivého čekání se dnes v Budapešti přeci jen, byť s trochou improvizování, uskutečnil zkrácený čtvrtý závod Red Bull Air Race 2016. S nelehkými povětrnostními podmínkami na trati nad Dunají si v pravou chvíli nejlépe poradil průběžný lídr z Německa Matthias Dolderer před Rakušanem Hannesem Archem a Mattem Hallem z Austrálie. Závod byl rozhodnutím jury nakonec pouze dvoukolový. Ani jeden z českých pilotů bohužel nepřešel přes úvodní část.


Foto Tomáš Zámostný

Šťastný postup Dolderera

Po zrušené sobotní kvalifikaci se od rána komplikoval i nedělní program, který vůbec nedovolil odstartovat na trať před maďarským parlamentem letcům nižší soutěže Challenger Cup. Po druhé hodině odpolední však ustal déšť, a tak se nakonec v sice o něco lepším, ale zdaleka ne ideálním počasí pustili do trati i piloti Master Class. Za sebou přitom měli v tu chvíli pouze dva z obvyklých pěti letů.

Jako první se mezi pylony pustil Francois Le Vot, jeho let však záhy ukončila diskvalifikace za překročení maximálního povoleného přetížení. Naproti tomu jeho soupeř Hannes Arch udržel svůj speciál v mezích trati i pravidel a zapsal solidní čas 59,772 sekund. To Juan Velarde svým na poměry stabilním letem a časem 59,492 sekund dostal pod tlak Jošiho Muroju. Ani Japoncův solidní výkon na Španěla nakonec nestačil, zaostal za ním však pouze o půl druhé desetiny a dál živil postupové naděje.

Ve třetím duelu přišly poprvé na řadu časové penalizace. Hned čtyři sekundy navíc si „vysloužil“ Kanaďan Pete McLeod za nerovný průlet dvou bran. To Nigel Lamb naproti tomu připsal dvě vteřiny a to jej nakonec se štěstím poslalo do další fáze. Trestných vteřin se nevyvaroval ani Michael Goulian, kterému se stal osudným nerovný průlet brány 13. Jeho soupeř ve čtvrtém souboji Nicolas Ivanoff naproti tomu zaletěl čistě a postoupil dál.

Pátý duel svedl dohromady Martina Šonku a Matta Halla. Australanovi se let povedl a i jemu se podařilo stlačit výsledný čas pod jednu minutu. Zato český reprezentant bohužel svůj závodní let nedokončil. Překročení maximálních povolených géček se mu paradoxně nepřihodilo v žádném z pull-up manévrů, ale při opouštění první šikany. V každém případě se však musel smířit z výsledkem DNF a brzkým koncem v první fázi závodu.


Foto Tomáš Zámostný

Peter Podlunšek, jeden z nováčků letošního ročníku, zatím nedokázal v závodech najít ten správný rytmus a nebylo tomu jinak ani v Budapešti. S jeho časem 1:05,193 včetně dvousekundové penalizace si ostřílený Kirby Chambliss bez potíží poradil, přestože se ani on nevyhnul dvěma trestným sekundám.

Poslední duel zahájil druhý nováček sezóny, rodák z Karlových Varů Petr Kopfstein. Bohužel, ani on se nedokázal vyhnout penalizaci a časem 1:05,046 dával dobré šance na postup průběžnému lídrovi šampionátu. Matthias Dolderer však letěl velmi nervózně, připisoval už dokonce čtyři penalizační vteřiny a na mezičasech ztrácel. V cíli přesto zastavil stopky na hodnotě 1:04,763 a s velkým štěstím tak postoupil dál. Jako jediný „šťastný poražený“ se tak nakonec z postupu radoval Japonec Muroja.

První na chvost, poslední pro zlato

Druhé kolo sice začalo s půlhodinovým zpožděním způsobeným menší přeháňkou, po ní se však mraky opět trochu rozestoupily a umožnily pokračování závodu. Do trati se proto pustil Francouz Ivanoff. Připsal si však na své konto dvě vteřiny za nerovný průlet brány 19 a jeho čas 1:02,578 nedával v souboji s Hallem velké naděje. Naopak Australan zaletěl velmi dobrý výkon a časem pod minutu si zajistil první postup do finále v sezóně – tedy alespoň to v tu chvíli ještě tak vypadalo.

Další souboj zahájil svým letem Nigel Lamb a ačkoliv se vyvaroval penalizací, nedokázal tentokrát stlačit svůj let pod jednu minutu. Naopak jeho soupeř Hannes Arch předvedl snad nejčistší let dne, za což byl odměněn skvělým časem 58,942 sekund. Pod minutu se dostal také Kirby Chambliss v následném duelu a i díky dvouvteřinové přirážce přes něj jeho soupeř Joši Muroja neprošel.

Souboj nejrychlejšího a nejpomalejšího z prvního kola uzavíral druhou část závodu. Dolderer od začátku letěl na hraně povolených mezí a ačkoliv riskoval, v cíli zapisoval senzačních 58,653 sekund bez penalizací, čímž se rázem vyhoupl do pomyslného čela. To Juan Velarde chtěl předvést výkon minimálně stejný jako v kole prvním, nepodařilo se mu však vyvarovat hned dvou penalizací a rázem se tak dostal na chvost postoupivší osmičky.


Foto Tomáš Zámostný

Následně se všichni piloti dozvěděli verdikt ředitelství závodu, které se rozhodlo s ohledem na ubíhající čas zrušit poslední fázi Final 4. Dolderer, který se štěstím překročil hranici prvního kola, se tak najednou radoval z dalšího přísunu bodů a upevnění pozice na čele celkového pořadí.

Pátý závod sezóny se uskuteční za měsíc v anglickém Ascotu o víkendu 13. a 14. srpna. Nezbývá než doufat, že si dá pro tentokrát typické britské počasí pauzu a uvidíme opět po čase kompletní víkendový program Red Bull Air Race.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář