Solar Impulse přistál v Abú Dhabí, dokončil tak oblet Země

26.07.2016

Solar Impulse přistál v Abú Dhabí, dokončil tak oblet Země
Solar Impulse přistál v Abú Dhabí, dokončil tak oblet Země (Zdroj: Aeroweb.cz)

Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 dnes krátce po půlnoci přistál v Abú Dhabí a dokončil tak svůj triumfální oblet světa bez jediné kapky paliva. Trasu dlouhou celkem 40 275 kilometrů urazil za 558 hodin 48 minut, tedy průměrnou rychlostí odpovídající 72 km/h.  

Během obletu Země nasbírali letoun a jeho piloti i celu řadu rekordů, včetně nejdelšího sólového letu. Jeho držitelem je od 28. června 2015 Švýcar André Borscherg s časem 117 hodin a 52 minut. O necelý rok později se pak jeho kolega, Bertrand Piccard, stal prvním, kdo přeletěl Atlantický oceán s letounem na solární pohon. Dnešním kompletním obletem Země se pak letoun stal prvním, který něco takového dokázal bez použití jakéhokoliv zdroje energie jiného, než je sluneční záření.


Kompletní tým spolu s piloty pózuje před Solar Impulse 2 po přistání v Abu Dhabi / Foto Solar Impulse

Let přes 17 různých destinací doprovázely roky příprav, během nichž se musel projekt vypořádat s řadou problémů. Původní plán z roku 2014 na pětadvacetidenní oblet Země ztroskotal při testování křídla, které nevydrželo zkoušku tuhosti. Když už stroj loni začátkem března konečně odstartoval, musel tým původní plán na oblet trvající půl roku pozdržet kvůli nepřízni počasí. Vzhledem k nedostatečné intenzitě slunečního svitu pak musela být celá druhá polovina přeletu přesunuta na rok následující. Až koncem dubna letošního roku tak mohl Solar Impulse, který přečkal zimu na Havaji, pokračovat ve své cestě, aby jí téměř s ročním zpožděním 26. července dokončil.

Celý projekt se snažil hlavně propagovat myšlenku elektroletů na solární pohon a „zelenou budouctnost“ letectví, byť sami tvůrci myšlenky přiznávají, že nás k ní vede ještě dlouhá cesta, na které však musíme začít co nejdříve pracovat. „Svět je v pohybu. Pokud chceme, aby byl náš nynější život kvalitní, musíme se obrátit k čistým technologiím a obnovitelným energiím“… dodává André Borschberg po přistání ve Spojených arabských emirátech.


Všech devět letošních přeletů v jedné minutě / Youtube/Solar Impulse

Po tomto úspěchu by tým rád začal pracovat na novém projektu bezpilotního prostředku na solární pohon schopném dlouhodobého pohybu vysoko v atmosféře, jež by časem mohl poskytovat například jednoduchou alternativu komunikačním družicím. Konceptem se tedy má jednat o stroj velmi podobný tomu, který před několika dny představila společnost Facebook. Podle Borschberga bychom mohli první prototyp ve vzduchu vidět během tří let.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář