Z vítězství se v Německu radoval Hall, Šonka skončil čtvrtý

04.09.2016

Z vítězství se v Německu radoval Hall, Šonka skončil čtvrtý
Z vítězství se v Německu radoval Hall, Šonka skončil čtvrtý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Terpve podruhé se závod Red Bull Air Race představil divákům v německém Lausitzu. Zatímco ve zkrácené sezóně 2010 se zde Paul Bonhomme radoval z druhého titulu mistra světa, letos si zde mohl titul ještě před dvěma posledními závody prakticky zajistit Matthias Dolderer. Domácího závodníka však v závodě nakonec pokořil Australan Matt Hall, Dolderer skončil druhý a na stupních vítězů je doprovodil Kanaďan Pete McLeod. Martin Šonka se po další finálové účasti musel spokojit se čtvrtým místem, Petr Kopfstein skončil 11.

Smolný konec vítěze kvalifikace

Nakonec s více než hodinovým zpožděním, vynuceným dešťovou přeháňkou, se rozběhlo první kolo závodu a jako první do trati nad automobilovým okruhem vlétl Francois Le Vot. Francouz měl dvojnásobně těžkou pozici, neboť jako první „testoval“ aktuální povětrnostní podmínky, především se ale téměř po celou sezónu pere s vlastní výkonností. Na úvod v Lausitzu se nicméně pral poměrně zdatně a časem 57,224 sekund bez penalizací stanovil první měřený čas závodu. Jeho soupeř Pete McLeod vstupoval do trati s ideálními 200 uzly náletové rychlosti a vysokou rychlost si udržel až do cíle, kde se radoval z vítězství v čase 55,552 s.

Druhý duel zahajoval Juan Velarde a předvedl se v daleko lepším světle než při sobotní kvalifikaci – zaznamenal čas 55,972 a vytvořil tím tlak na svého soupeře. Hannes Arch sice začal s pomalejší náletovou rychlostí a na prvních dvou mezičasech na rivala ještě ztrácel, nicméně ztrátu postupně zmenšoval a španělského soka nakonec o tři desetiny v cíli porazil.

Petr Kopfstein, který pochází z Karlových Varů, se mohl v Lausitzu i díky podpoře početných skupinek českých fanoušků cítit skoro jako doma a za svůj výkon a čas lehce přes 56 sekund se před nimi rozhodně nemusel stydět. Jeho soupeř Kirby Chambliss nicméně navzdory trochu neuspořádané trajektorii zaletěl excelentní čas pod 55 sekund a nedal českému soupeři šanci.


Foto Tomáš Zámostný

Čtvrtý souboj zahajoval druhý Francouz Nicolas Ivanoff a jako první letec zaznamenal při svém letu dvouvteřinovou penalizaci za přílišný náklon v bráně č. 10, což s výsledným časem přes 57 sekund dávalo Jošimu Murojovi postup takřka na zlatém podnose. Japonec však všechny šance zahodil v druhém ostrém manévru, když překročil maximální povolené přetížení a poroučel se s výsledkem DNF.

Michael Goulian o své stoupající formě dal vědět už při posledním podniku v Ascotu a i v Německu se mu povedlo první kolo, když zaletěl senzační čas 54,263. V pátém duelu se však potýkal s nejtěžším soupeřem ze všech – domácím hrdinou a průběžným lídrem celkového pořadí Matthiasem Doldererem. A Dolderer svou pozici ustál na výbornou, časem 53,528 překonal nejen své místní maximum, ale také Goulianův čas a k radosti domácích postupoval dál.

V šestém souboji se utkali Peter Podlunšek a Matt Hall. Slovinec prováděl před závodem v Anglii i Německu dílčí úpravy designu letadla a věřil tak konečně v postupový výkon. Jeho šance však na bráně č. 10 výrazně snížil střet s pylonem doprovázený dvousekundovou penalizací. Jeho australský soupeř navíc zaznamenal excelentních 53,816 sekund a pohodlně postupoval dál.

Nakonec až v posledním duelu se po včerejší diskvalifikaci představil čerstvý dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy v letecké akrobacii Martin Šonka a měl proti sobě vítěze kvalifikace Nigela Lamba. Šonka začal dobře, ale na třetí bráně přišla penalizace za přílišný náklon. Navzdory tomuto prohřešku měl Čech v cíli stále konkurenceschopných 55,601 sekund. Lamb byl sice od začátku rychlejší právě o rozdíl oné penalizace, na bráně č. 11 však přišla chyba i pro britského mistra světa z roku 2014 a jeho konečný čas 56,008 nakonec se štěstím posílal dál českého pilota.

Jako šťastný poražený se mezi nejlepší osmičku nakonec prosadil Michael Goulian.


Foto Tomáš Zámostný

Druhé finále pro Šonku

Druhé kolo odstartoval severoamerický souboj McLeoda s Chamblissem. Kanaďan předvedl znovu let bez penalizací, ale pár drobných přebytečných manévrů ho zcela jistě stálo lepší čas než výsledných 55,496 sekund. Rodák z Texasu měl solidní postupovou šanci, pokud by zopakoval výkon z prvního kola. To se mu ovšem nepovedlo, protože si za trochu nešťastný střet s pylonem připsal třísekundovou penalizaci a do finále se tak probojoval mladý Kanaďan.

V dalším souboji se proti Šonkovi představil druhý Američan Goulian. Český pilot tentokrát zaletěl čistě a bez penalizací, za což si vysloužil pěkný čas 53,871. Ačkoliv Goulian neletěl špatně, na mezičasech se jeho ztráta postupně zvětšovala a v cíli nakonec zaostal za Šonkou o více než sekundu. Český pilot tak znovu postoupil do finále.

Asi nejzajímavějším duelem druhého kola byl souboj Archa s Hallem. Rakušan letěl trochu riskantně a rozhodčí jeho průlety bran ještě poměrně dlouho zpětně kontrolovali na videu, nakonec si však připsal výkon bez penalizací, konkrétně čas 54,452 sekund. A předpoklad těsného duelu se naplnil. Bývalý australský stíhač byl sice na mezičasech rychlejší, ale jeho náskok se snižoval, přičemž v cíli čili pohoupouhé 2 desetitisíciny sekundy. Hall tak prošel znovu do finále takřka nejtěsnějším možným rozdílem.

Ivanoff mohl být rád za šťastný postup z prvního kola a v tom druhém předvedl v podstatě podobný výkon, avšak vyvaroval se penalizací a zapisoval čas 55,130. Dolderer na to chtěl znovu zareagovat precizním výkonem, už v úvodní třetině svého letu však vyrobil drobnou chybičku a na prvním mezičase na Francouze ztrácel. Pak se ale znovu rozletěl ke skvělému závěru a časem 54,867 následoval McLeoda, Šonku a Halla do finále.

Foto Tomáš Zámostný

Závěrečný souboj letců proti stopkám zahajoval znovu Pete McLeod a podruhé si dokázal vylepšit čas dne, tentokrát na 54,916 sekund, s čímž mohl při chybách soupeřů pomýšlet i na medaili. Bohužel, u následně letícího Šonky přišly chyby při pull-up manévrech, kdy dvakrát zaznamenal drobné přetažení a to jej výrazně zpomalilo až na cílových 56,126 sekund. Matt Hall naproti tomu znovu zaletěl to nejlepší, co mohl, a v cíli se radoval z času 53,642 s. O pořadí na stupních vítězů tak mohl rozhodnout už jen domácí Matthias Dolderer. Ten jakoby přeci jen pocítil drobnou nervozitu, udělal pár drobných chybiček a v cíli nakonec o necelých 8 desetin zaostal za vítězem z Austrálie, což mu i tak stačilo na druhé místo.

V celkovém pořadí se nicméně Dolderer dál drží na čele s 65,25 body před Hallem (48,75 b.) a Archem (41 b.). Martin Šonka poskočil na šestou příčku, ale pouhých 3,5 bodu jej nyní dělí od celkové čtvrté pozice. Petr Kopfstein je nadále se dvěma body čtrnáctý.

Mistrovství světa Red Bull Air Race se nyní přesune do Spojených států amerických ke dvěma závěrečným podnikům. První z nich uvidí diváci v Indianapolis za měsíc, o víkendu 1. a 2. října.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář