Předběžná zpráva z nehody B777 v Dubaji ukazuje na pochybení pilotů

08.09.2016 8 příspěvků

Předběžná zpráva z nehody B777 v Dubaji ukazuje na pochybení pilotů
Předběžná zpráva z nehody B777 v Dubaji ukazuje na pochybení pilotů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví Spojených arabských emirátů (GCAA) vydal v úterý předběžnou zprávu z vyšetřování nehody Boeingu 777, který před měsícem havaroval při přerušeném přistání a pokusu o opětovný vzlet na letišti v Dubaji. Podle dosavadních závěrů se na nepovedeném konci letu z Indie podepsal jak točící se vítr, tak pochybení pilotů, kteří zřejmě zaváhali při nastavení vzletového výkonu, když se rozhodli pro přerušení přistání.


Foto Flightglobal.com

Zpráva uvádí, že se piloti stroje A6-EMW před přiblížením na dráhu 12L seznámili se zprávou ATIS dubajského letiště, která mimo jiné varovala před střihy větru na všech drahách. Posádka připravila stroj na přistání s 30° klapkami a rychlostí přiblížení 152 uzlů indikované rychlosti. Během konečné fáze přiblížení se čelní vítr o rychlosti 8 uzlů postupně změnil v zadní vítr o rychlosti 16 uzlů. Ve výšce 35 stop nad zemí letěl Boeing rychlostí 159 uzlů, přičemž pilot letící zahájil podrovnání a plynové páky byly staženy na volnoběh. V tu chvíli se vítr změnil opět na čelní.

Po pěti sekundách od zahájení podrovnání zaznamenal senzor pravého hlavního podvozku dotyk se zemí, systém RAAS (Runway Awareness Advisory System) však v tu chvíli spustil zvukové varování „Long landing“ upozorňující na skutečnost, že se letoun nacházel již více 1 100 metrů za prahem dráhy. Letoun se po čtyřech vteřinách znovu vznesl při pokusu o go-around, piloti nastavili vztlakové klapky na 20° a po dalších dvou vteřinách nastavili páku podvozku na zasunutí. Po dalších čtyřech vteřinách dostala posádka pokyn k pokračování v průletu a stoupání do 4 000 stop. Posádka instrukci správně přečetla dispečerovi, přičemž si oba piloti všimli stále klesající rychlosti. Plynové páky proto nastavili na vzletový výkon, o dvě sekundy později motory na tento pokyn zareagovaly dosažením kýžených otáček a vteřinu poté letoun narazil do země při horizontální rychlosti 125 uzlů, vertikální rychlosti -900 stop za minutu a při klopení 9,5° nad horizont.

Zásadní vliv tak sehrál nejen točící se vítr, jehož zadní vliv při konečném přiblížení se patrně podepsal na dlouhém přistání Boeingu, tak především postup pilotů, kteří nepostupovali v souladu s příručkou, když nastavili plyny na vzletový výkon až několik sekund poté, co se rozhodli pro provedení průletu a mezitím zahájili zatahování klapek, stoupání a dokonce komunikaci se stanovištěm ŘLP. Zpráva dále uvádí, že pilotem letícím byl v době nehody 34letý kapitán s celkovým náletem bezmála 7 500 hodin (přes 5 000 hodin na typu), pilotem monitorujícím byl 39letý první důstojník s náletem bezmála 8 000 hodin (1 300 hodin na typu).

Předběžné zprávy obvykle zachycují co možná nejpřesnější popis a časový sled jednotlivých událostí na základě údajů z letových zapisovačů a jiných systémových zdrojů. Konkrétními záměry posádky a dalšími okolnostmi se nyní bude zabývat další šetření.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Plyn pozdě

24.09.2016 v 10:32 Roman Kratochvil

Chápu to tak, že letadlo se vzneslo do vzduchu a piloti až po té dali plný plyn?

Odpovědět

RE: Plyn pozdě

25.09.2016 v 10:25 Michal

Letoun měl i za nastalých podmínek zřejmě stále dostatečně kinetické energie a vztlaku (zřejmě i za přispění přízemního efektu) ke zvednutí přídě a krátkému stoupání, ovšem za cenu ztráty rychlosti, což se po několika vteřinách projevilo pádem stroje z malé výšky. I kdyby byla reakce pilotů jen o trochu rychlejší, proudovým motorům by stejně chvíli trvalo požadovaného výkonu dosáhnout (ve zprávě se mluví o dvou vteřinách). Chápete to naprosto správně.

Odpovědět

RE: RE: Plyn pozdě

25.09.2016 v 11:51 Roman Kratochvil

Kdyby teda jenom nezatáhly podvozek, dopadlo by to lépe? Jak jsem pochopil, letadlo dosedlo daleko (1100 metrů), dalo by se to ubrzdit?, nehrozilo by rozbití letadla po přejetí dráhy?

Odpovědět

RE: RE: RE: Plyn pozdě

26.09.2016 v 11:20 Skalik

Já jsem to pochopil tak, že měli při přerušeném přistání nastavit vzletový výkon motorů a pak se teprve starat o klapky/podvozek a řídícího.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Plyn pozdě

26.09.2016 v 12:07 Roman Kratochvíl

Ano Oni podle všeho očekávali, že to udělá automatika, ale ta to neudělala, protože si myslela že je letadlo na zemi (byl kontakt podvozku se zemí).

Odpovědět

Overautomation

27.09.2016 v 13:04 off

Pointa je v tom, že letící pilot skutečně stisknul tlačítko TOGA (TakeOffGoArround), které za normálních okolností opravdu (mimo jiné) nastaví "samo" plný plyn. Jenže tady nebyly normální okolnosti - letadlo bylo v ten okamžik na zemi a v takovém případě je tlačítko TOGA deaktivované. Z pohledu pilotů létajících na "normálních" (neuatomatizovaných) letadlech je obtížně pochopitelné, že současně se zmačknutím TOGA prostě nešoupli i plynové páky na doraz dopředu (ostatně je to i v SOP), ale holt syndrom "childrens of magenta" se tady projevil v plné hloubce... Až jednou v autě budou tablety s tlačítkem "jeď" a "brzdi", taky si rychle odvykneme šlapat na pedály...

Odpovědět

RE: Overautomation

27.09.2016 v 17:05 Tomáš

No, v autě už to zažívám. V koloně zapnout "pilot assist"a to je potom překvapení, když se ozve výstraha a zpráva "žádný vodicí vůz" nebo "chybí postranní čára" a je potřeba začít brzdit manuálně (tedy vlastně pedeálně).

Odpovědět

overautomation

28.09.2016 v 7:53 Karel

Toto krásně ukazuje, jak to topadá, když je počítač pánem obsluhy, dále si myslím, že mimo zmáčknutí TOGA , museli taky přitáhnout. Buď dělám všechno(to je asi lepší),nebo nic.Klapky a podvozek taky zavřeli sami. Ono už těch nehod i fatálních, kdy pilot neuměl nahradit počítač, bylo víc. Ono totiž šlo o "touch and go".

Odpovědět

Přidat komentář