Setkání virtuálních pilotů ČSAv – Beskydy 2006

01.11.2006

Setkání virtuálních pilotů ČSAv – Beskydy 2006
Setkání virtuálních pilotů ČSAv – Beskydy 2006 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Koncem září se v příjemném prostředí beskydského hotelu objevila skupinka mladíků ze všech koutů republiky a začala vybalovat netradiční nádobíčko – počítače, monitory, joysticky, letecké pedály i berany, projektory, panely MCP pro Boeingy i Airbusy, čili vše co poslouží k dosažení pocitu reality při létání na simulátoru. Jednalo se totiž o sraz příznivců simulovaného dopravního létání sdružených pod hlavičkou virtuální organizace ČSAv.

Virtuální piloti ČSAv létají pochopitelně na síti online. Tam mají po celém světě k dispozici také své kolegy – virtuální řídící letového provozu. Létá se obvykle po večerech a víkendech, ale jednou za čas se členové z ČSAv domluví a odjedou na na několik dnů na nějaké klidné místo, ze kterého společně vylétají na virtuálních letiště do celého světa. Současně s nimi virtuální řídící nažhaví své radary aby kolegy bezpečně dovedli například z pražské Ruzyně třeba až na horské letiště v rakouskem Innsbrucku. Právě Innsbruck byla první destinace, kterou si vybrali účastníci společné akce v Beskydech. Hned první večer začala začala předletová příprava na simulovaný let z Prahy do Innsbruku. A byl to let opravdu náročný – cestou je podprovalo více než 10 online řídících ze tří států. Po hodinovém letu, při kterém mají piloti i ATC plné ruce, nohy i hlasivky práce, se všechna letadla bezpečně posadila na úzkou innsbruckou dráhu. Pak následoval debrífink až do pozdního rána.

Druhý den setkání pokračovalo předvedením zajímavých "home made" doplňků pro domácí simulátory. Ty přibližují ovládání simulátoru co nejvice ovládání skutečného letadla. Nejde tu jen o joysticky, berany nebo pedály, ale o funkční kopie skutečných MCP panelů, palubních radiostanic i navigačních přístrojů v kokpitech dopravních letadel. Pohledem na obrázek jistě usoudíte, že ovládat takové monstrum vyžaduje solidní sumu znalostí o letadlech i počítačích!

Večer se všichni vypravili na dobrodružné letiště Tivat, kde se piloti – i tamější řídící – vždy pořádně zapotí při procedurálním řízení a vizuálním přiblížení mezi kopce. Jsou to procedury, které prověří schopnost pilota ovládat letadlo bez autopilota a přitom ještě udržovat čilou komunikaci s řídícím.

S postupující nocí se světový virtuální letový provoz přesouvá nad americký kontinent, kde nefalšovaní američtí řídící prozkoušeli leteckou angličtinu českých simpilotů – ČSAv piloti absolvovali let na prestižní a vytížené virtuální lince KJFK – KBOS.

Poslední den akce se rozdělil na dopolední prohlídku mošnovského letiště a večerní skupinový let transportních C-130 a jiné "ukázky simulované vojenské techniky". Pak už zbývalo jen balení a návrat domů k běžným pracovním a studijném povinnostem...

Co je to za skupinku lidí, která věnuje této zábavě většinu svého volného času ? Nazývají se ČSAv, neboli "České Aerolinie Virtual".

ČSAv jsou jedny z mnoha viruálních aerolinek vzniklých po celém světě. Tyto virtuální organizace se rozšířily s nástupem simulovaného online létání po Internetu. Sdružují zvlášť zanícené nadšence civilní letové simulace, kterým již nestačí "je tak si doma létat". Piloti virtuálních organizací si v rámci "svých aerolinek" mohou vyzkoušet kromě řízení simulovaného letadla i například plánování letů podle skutečných pravidel, předletovou prohlídku letadla, výpočet potřebného paliva a předletový brífing. Musí se naučit dodržet naplánovanou trať, komunikovat s cizojazyčnými živými řídícími reálnou frazeologií, musí zvládnout simulované kritické situace a hlavně vždy měkce dosednout. Pak odešlou hlášení o průběhu svých letů do virtuálního operačního střediska ČSAv k vyhodnocení čekají na zasloužené virtuální povýšení. Piloti si totiž musí udržovat a zvyšovat svoji virtuální kvalifikaci jednak pravidelným náletem hodin, jednak různými druhy přezkoušení.

Stručná historie ČSAv:
České Virtuální Aerolinie – založeno 2001
ČSAv sdružily za prvního půl roku přes sto aktivních pilotů.
ČSAv akceptují online virtuální piloty na sítích IVAO / VATSIM – 2005
ČSAv spustily své vlastní výcvikové centrum a systém reportování online letů – 2005
ČSAv má dnes již téměř 400 pilotů – 2006.

ČSAv pořádají řadu virtuálních i reálných akcí:
- organizují pravidelné i nepravidelné virtuální slety na síti
- létají virtuální "Delivery Flights" - předávací lety nových letadel
- provádějí testování svých pilotů formou praktických zkoušek v online provozu
- pořádají společná setkání a létání, např. ve zmíněných Beskydech
- předvádí veřejně svou činnost při různých leteckých akcích – letecký den Roudnice, předvádění simulace na letišti Karlovy Vary
- pořádají i společné akce s reálnými ČSA, a s.
- vyrábějí i své vlastní reklamní předměty ( trička, kšiltovky, apod...)

Vedení i pracovníci ČSA, a.s. o činnosti svých mladších kolegů nejen vědí, ale také jim aktivně pomáhají. Věrností simulace ale především přístupem a zodpovědností svých virtuálních kolegů jsou vždy překvapeni a vychazejí jim vstříc – nejen například povolením použítím svého jinak chráněného loga – ale třeba i pozváním virtuálních pilotů na zajímavé akce třeba i v hangarech ČSA, a.s. ČSA i ČSAv věří, že zajímavá spolupráce bude i do budoucna přínosem pro obě strany.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář