Den ve vzduchu s Kiss Proton v Plasích 2006

01.11.2006

Den ve vzduchu s Kiss Proton v Plasích 2006
Den ve vzduchu s Kiss Proton v Plasích 2006 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Opět po roce, 30. dubna a 1. května, si dali na letišti v Plasích dostaveníčko všichni letečtí nadšenci. Konal se zde totiž již čtvrtý ročník stále populárnějšího leteckého dne. Akce byla opět pořádaná ve spolupráci místního aeroklubu a radia Kiss Proton. Tentokrát si pořadatelé připravili opravdovou lahůdku ukázku vojenského letounu JAS 39 Gripen. Letecký den se nesl ve znamení akrobacie, ale neztratily se zde ani ultralehké stroje.

Po deštích vysvitlo slunce

Celý týden vydatně pršelo, tak nám všem nezbývalo než doufat, že se počasí vylepší. Předpovědi počasí však nedávaly mnoho nadějí, naštěstí v neděli ráno byla obloha skoro bez mráčku. Bohužel původně plánované vyhlídkové lety musely být zrušeny kvůli místy dosti podmáčené dráze. Ráno se začali scházet první návštěvníci, pro které byl připraven dopolední program skládající se z akrobatické soutěže o pohár města Plasy. Piloti akrobatických letounů Z-50 neúnavně bojovali o co nejlepší výsledek za neúnavného povzbuzování již dosti početné skupinky diváků. Během dopoledne se také začali slétat piloti se svými ultralehkými stroji, například přátelé z letiště Chotěšov a mnoho dalších letců. Po oba dva dny návštěvníci mohli shlédnout pestrou plejádu typů ultralightů. Od 13. hodiny začal koncert rockové skupiny, lidé se také mohli najíst v několika připravených stáncích s občerstvením.

Tahákem byly Gripeny

Ve 14 hodin si vzal slovo předseda AK Plasy p. Dlouhý a s přáním úspěšného dne mohl začít hlavní odpolední program. V úvodu leteckého dne zaburácel nad hlavami diváků JAS 39 Gripen a po ukázce akrobacie a několika průletech zamířil na svou základnu v Časlavi. Následovala ukázka bitevního vrtulníku Mi 24 armády ČR a po závěrečném úklonu vrtulníku divákům, vystartovala ultralehká replika stíhačky Messerschmitt, kterou lidé velmi obdivovali. Dalším, již tradičním vystupujícím ultralightem byla Avia BH 1 a po velmi pěkné až nostalgické ukázce přišly na řadu další vrtulníky, prvním byl Robinson R-22, který ukázal přednosti tohoto malého stroje. Následoval oblíbený vrtulník W 3A Sokol z letecké zachranky v Líních. Tento vrtulník zde předvedl pozoruhodnou záchranou akci. V neděli zde byl také policejní vrtulník, který společně s Útvarem rychlého nasazení Policie ČR ukazoval zásah proti nepříteli. Ukázka akrobatického specialu Extra 300 L zase vzbudila zasloužené ovace.

Nakonec se předvedl ultralehký virník Gyrotrainer, který mnoho lidí vidělo vůbec poprvé. Po skončení letového dne se konalo hudební vystoupení v neděli Petra Nagyho a v pondělí Heleny Zeťové.

Letošní akci navštívilo celkem 22 000 diváků z celé republiky. Již nyní začínáme pracovat na příštím ročníku, za rok nashledanou v Plasích!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář