Navždy odletěl Georgij Grečko, Remkův kolega ze Sojuzu 28

11.04.2017

Navždy odletěl Georgij Grečko, Remkův kolega ze Sojuzu 28
Navždy odletěl Georgij Grečko, Remkův kolega ze Sojuzu 28 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ještě minulý pátek 7. dubna jsme s kolegou Juliusem Cackou na pardubické KosmoNews Party plánovali, že se s ním za pár týdnů v Praze sejdeme. V sobotu ráno přišla smutná zpráva – konstruktér kosmických lodí a milovník sci-fi a dobrého piva, vesmírný parťák Vladimíra Remka, kosmonaut Georgij Michajlovič Grečko, odlétl na poslední cestu, odkud není návratu. Za pár týdnů by mu bylo 86 let.


Kosmonaut Grečko v nejlepších letech – před letem na Saljut 6

S Žorou Grečkem jsme se seznámili ještě před jeho startem k družicové stanici Saljut 6. To už měl za sebou první pobyt ve vesmíru – v lednu až únoru 1975 spolu s Alexejem Gubarevem strávil necelých 30 dní na stanici Saljut 4. A netušil, že jej tak brzy čeká další start, který jej přimíchá do první mezinárodní posádky obývající kosmické těleso. A podivoval se nad tím, že i nám, novinářům zabývajícím se kosmonautikou, jsou jména našich kosmonautů Remka a Pelčáka (tehdy v přípravě ve Hvězdném) utajována.

Petrohradský rodák (*1931) se záhy po studiu techniky dostal do konstrukční kanceláře Sergeje Koroljova, slavné OKB-1. A podílel se už na vývoji prvního Sputniku, později kosmických lodí. A vzpomínal, že sice už měli na výpočty první sovětský elektronkový počítač, ale raději vše počítali na speciálních počítadlech s barevnými kuličkami – tzv. sčotech, protože tomu monstru příliš nevěřili…

Z jara 1960 mladý konstruktér přednášel kosmonautům z prvního oddílu raketovou techniku a také při zkouškách prověřoval jejich znalosti. Nicméně jim záviděl lety do kosmu a když konečně technici přesvědčili Hlavního konstruktéra, že mohou též létat, byl v roce 1966 spolu s několika dalšími „civily“ zařazen do oddílu kosmonautů. Dokonce byl zařazen do posádek k obletu Měsíce a k přistání na jeho povrchu.

Po zrušení lunárního programu v roce l971 byl zařazen do programu Sojuz-Saljut, ale na let si musel počkat do onoho ledna 1975. Mezitím se např. s dalšími nadšenci vydal i na expedici na Sibiř, k Podkamenné Tunguzce, kde hledali zbytky tzv. Tunguzského meteoritu. Co kdyby to byla mimozemská kosmická loď, říkali si…

Podruhé se Grečko dostal do kosmu spíše náhodou. Viktor Kovaljonok a Valerij Rjumin v Sojuzu 25 se v říjnu 1977 nedokázali spojit se stanicí Saljut 6 a zdálo se, že problém je v hlavní spojovacím uzlu stanice. Záložní posádka velitele Romaněnka byla místo maroda Alexandra Ivančenka doplněna o Grečka i proto, že jako erudovaný inženýr dostal za úkol prověřit a opravit spojovací uzel. Sojuz 26 se připojil k servisnímu, druhému uzlu stanice na zádi motorické sekce a koncem prosince vystoupil Grečko do volného prostoru a za půldruhé hodiny uzel zprovoznil. Díky tomu se mohly k Saljutu 6 vypravit nákladní lodě Progress a návštěvní posádky, nejprve Sojuz 27 (Džanibekov/Makarov) a v březnu 1978 i první mezinárodní expedice s velitelem A. Gubarevem a československým kosmonautem Vladimírem Remkem. To rok před tím, při našem prvním setkání, Žora netušil… Díky tomu se dostal i do tehdejšího Československa a zalíbilo se mu zde.


Mezinárodní čtveřice na stanici: z leva Remek, Gubarev, Grečko a Romaněnko

Grečko pak startoval do vesmíru ještě jednou jako palubní inženýr Sojuzu T-14 s V. Vasjutinem a A. Volkovem, a to ve věku 54 let, čímž se stal na 13 let nejstarším sovětským kosmonautem, pobývajícím (tentokráte jen týden) v kosmu.

V roce 1986 ukončil svou kariéru kosmonauta a po krátkém působení v konsorciu Eněrgija vedl v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd laboratoř výzkumu zemské atmosféry kosmickými prostředky.

Naposledy jsme se s Georgijem Grečkem sešli na pražském setkání kosmonautů z celého světa - tzv. Účastníků kosmických letů v roce 2009. Přibral, prošedivěl, ale pořád to byl onen bodrý chlapík, co miloval popularizaci vědy, vesmír i sci-fi a české pivo.


Autor s Georgijem Grečkem v Praze 2009

Bohužel, do Prahy už nepřiletí. Zradilo ho srdce. A nedočká se tak vytoužené chvíle, kdy chtěl sledovat, jak první vyslanci Země dělají první kroky po rudném povrchu Marsu…

Mohlo by vás zajímat

Stanislav Kužel

Letecký fanda, kitař a novinář, který patří k dlouholetým popularizátorům vědy, techniky a kosmonautiky v rozhlase či řadě časopisů. S řadou kosmonautů či astronautů se znal a zná osobně ze své rozhlasové éry, reportoval např. i kosmický let Sojuz-Apollo, start Vladimíra Remka či Jean-Loup Chrétiena. Jako první Čech si vyzkoušel simulátor kosmické lodi Sojuz (1975). Standa Kužel je i autorem několika knih: Kosmonautika za oponou (2015), Kosmonauti Nula (2017), nejnověji pak Hvězdné války - Jak velmoci bojovaly o vemír (2020), dále science-fiction – viz antologii Slovník české literární fantastiky a science-fiction (Ivan Adamovič, Praha 1995), povídek (viz Ikare či výběr Kříšťálové sféry) a řady populárně-vědeckých článků z různých oborů. Na letiště to má kousek a když s ním někdo odstartuje, rád se drží kniplu.


Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář