Čínský konkurent Airbusu a Boeingu dnes poprvé vzlétnul

05.05.2017

Čínský konkurent Airbusu a Boeingu dnes poprvé vzlétnul
Čínský konkurent Airbusu a Boeingu dnes poprvé vzlétnul (Zdroj: Aeroweb.cz)

Z východočínského šanghajského mezinárodního letiště Pudong dnes ve 14 hodin místního času (v 8 hodin ráno SELČ) vzlétl první čínský úzkotrupý dopravní letoun státní společnosti Comac (Commercial Aircraft Corporation of China) C919.

Podle serveru Shanghai Daily je naplánován dvouhodinový let s dostupem do tří kilometrů. Během něj má pětičlenná posádka provést 15 různých testů zahrnujících například simulaci opakování přiblížení. Z bezpečnostních důvodů během prvního letu zůstane po jeho celou dobu vysunutý podvozek. Spolu s dopravním C919 odstartoval i doprovodný bizjet pro zajištění vnějšího monitoringu zkušebního letu a pořízení fotografií a videa.


Foto Comac

Dle informací uvedených na stránkách výrobce Comac C919 v jednotřídním ekonomickém uspořádání nabízí pro cestující 168 míst a dolet v základní verzi přes 4 000 km, přičemž ve vylepšené verzi to má být až přes 5 500 km. S těmito parametry by dle Shanghai Daily chtěl letounem C919 čínský státní výrobce konkurovat Airbusu A320 a nové generaci Boeingu 737. Momentálně Comac eviduje 570 objednávek od 23 domácích i zahraničních zákazníků.

Jak uvádí například agentura Reuters, let je pro Čínu významnou událostí a v přímém přenosu se mu věnuje i státní televize. Upozorňuje také na to, že C919 není až tak úplně celý čínský, protože ho pohánějí motory americko francouzské společnosti CFM International a i řada dalších komponent letounu je zahraničního původu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář