Dvě medaile získala naše reprezentace na MS v přesnosti přistání na paraglidu

16.05.2017

Dvě medaile získala naše reprezentace na MS v přesnosti přistání na paraglidu
Dvě medaile získala naše reprezentace na MS v přesnosti přistání na paraglidu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Týmu České republiky se na 9. mistrovství světa v paraglidingové přesnosti přistání dařilo. V albánské Vloře, kde v neděli šampionát skončil, se umístili ve dvou disciplínách z celkem tří létaných na stupních vítězů. Markéta Tomášková v kategorii žen obsadila mezi 32 paraglidistkami druhé místo a náš tým skončil v soutěži 28 států na místě třetím.

FAI mistrovství světa v přesnosti přistání padákových kluzáků se koná jednou za dva roky. I z předchozího ročníku putovala v roce 2015 z Indonésie do České republiky medaile. Tomáš Lednik v kategorii jednotlivců tehdy získal bronz. I letos si vedl velmi dobře a po devíti kolech ho na čtvrtém místě od medaile mezi 32 závodnicemi a 115 závodníky dělily v celkovém součtu pouhé dva centimetry a od zlata tři. Zvítězil Cvetan Colov z Bulharska s celkem 7 nastřádanými centimetry po všech absolvovaných kolech. K tomu je třeba dodat, že nejhorší pokus se závodníkům škrtá a to bylo pro vítěze dobře, protože v druhém kole minul terč o více jak dva metry. Tomáš Lednik přistál z devíti pokusů nejdále 7 cm od středu.


Foto Paragliding.al

Markéta Tomášková mezi ženami v závěrečných kolech stíhala vítěznou Nunnapat Phuchongovou z Thajska. Její náskok stáhla v celkovém součtu na tři centimetry a s přehledem s celkovými 25 cm získala stříbro, tedy vůbec nejlepší umístění našeho reprezentačního výběru na letošním mistrovství světa.

Týmová soutěž nabídla drama až do posledního letu prodloužení. To bylo podle regulí potřeba podstoupit vzhledem k rovnosti bodů mezi Indonésií a Českou republikou. Po devíti základních kolech měly oba týmy celkem 81 cm, přičemž se v každém kole započítávaly čtyři nejlepší výsledky sedmičlenného týmu, což znamenalo průběžné společné třetí místo. K tomu se náš celek dopracoval skvělým závěrem. V součtu posledních dvou kol byl ze všech vůbec nejlepší. Markéta Tomášková, Veronika Culková, Tomáš Lednik, Radek Václavik, Vlastimil Vachtl, Vlastimil Kricnar a Kamil Konečný zachovali v dodatečném kole pevné nervy a drželi velmi reálnou šanci na bronz až do posledního pokusu, ten se Indonésii nepovedl a naši reprezentanti mohli slavit. První místo v soutěži národů s 52 cm obsadila Čína.

Celkové výsledky všech kategorií

Mohlo by vás zajímat

Témata

Paragliding


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář