Briefing: Aviatická pouť 2017

26.05.2017 1 příspěvek

Tradiční souhrn nejdůležitějších informací před 27. ročníkem pardubického leteckého dne, který – navzdory nemožnosti přiletět letos vlastním letadlem – bude opět stát za návštěvu.

Briefing: Aviatická pouť 2017
Briefing: Aviatická pouť 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V duchu tradice

Už příští víkend 3. a 4. června se otevřou brány pardubického letiště tisícům očekávaných návštěvníků 27. ročníku Aviatické pouti, jednoho z největších leteckých dnů na českém nebi. Jako každoročně chystají organizátoři bohatý letový i pozemní program, který láká k návštěvě. A to i přesto, že se na akci letos nedá přiletět vlastním letadlem, což bylo v posledních letech vítaným zpestřením celé akce pro mnohé z nás.

Program dvoudenní podívané s podtitulem Hvězdy na nebi, který sloužil jako slogan i v loňském roce, letos připomene například 80. výročí od zmizení slavné letkyně Amelie Earhartové, jejíž památku uctí leteckým fanouškům již dobře známý letoun Lockheed Electra J. A. Bati, tedy typ, který je s jednou z nejslavnějších pilotek historie neodmyslitelně spojen. Pozornost si jistě zaslouží také společný průlet více než deseti válečných letounů pod názvem Balbo.

Nebyla by to Aviatická pouť, aby v jejím programu chyběly komponované letecké a pozemní scény. Mezi divácky nejatraktivnější patří ty z období první světové války, a tak nebude obdobná scéna chybět ani letos. „Rok 1917 přinesl v oblasti letectví řadu významných událostí. Tou nejvýznamnější, ale zároveň i nejsmutnější, se stala skutečnost, že letecké souboje získaly na intenzitě a masovosti a ti piloti, kteří se ještě nedlouho předtím střetávali na obloze v takřka rytířských soubojích muže proti muži, se museli nyní vystřílet ze soubojů, do kterých bylo zapojeno velké množství letadel. Takový počet letadel se v dnešních podmínkách nikdy nepodaří do scény zakomponovat, jednak z nedostatku letadel a pilotů, a také z důvodu vymezeného prostoru určeného pro předvádění. Tomu pochopitelně odpovídá i scénář letošní scény z období první světové války, ve které návštěvníci nebudou o nic ochuzeni a na nebi uvidí zajímavé ultralehké repliky historických strojů,“ přibližuje koncept prvoválečného představení Jan Rudzinskyj z organizačního štábu akce.

Albatrosy v barvách hodinářské firmy poprvé

Přestože Aviatická pouť byla a je známá především ukázkou kusů, které si již na nebi odsloužily vyšší počty desítek let, jedno z nejočekávanějších čísel bude pořádně hlučet modernějším tónem. Zvuk dvouproudových motorů Progress/Ivčenko sice nebude v Pardubicích nikterak neznámou rezonancí, přesto bude letošní vystoupení pro Aviatickou pouť velkou premiérou, neboť letouny Aero L-39 se zde ještě nikdy neukázaly v barvách slavného předváděcího uskupení – Breitling Jet Teamu z Francie.


Foto Aviatická pouť

Bohužel, leteckým akcím podobného rozsahu se nemohou zcela vyhnout ani zprávy nepříjemné v podobě omluvenek avizovaných vystupujících. Ta asi nejbolestnější letos přišla ze Švýcarska, odkud měl do Pardubic přiletět větší bratr již zmíněné Electry, letoun Lockheed Constellation.

„O víkendu jsme od zástupců švýcarského sdružení Super Constellation Flyers Association obdrželi nepříjemnou zprávu, v níž se provozovatelé legendárního čtyřmotorového letounu Lockheed Constellation omlouvají všem organizátorům leteckých akcí, kterým přislíbili svou účast v nejbližší době. O historický Constellation tak nebude ochuzena jen Aviatická pouť, ale jeho elegantním vzhledem se nebudou moci pokochat návštěvníci minimálně dalších deseti evropských leteckých dnů. Důvodem neúčasti se staly technické problémy vzniklé při opravě,“ vysvětloval před 14 dny Jan Rudzinskyj.

Neúčast Constellation však naštěstí nijak neohrožuje další, mnohdy již osvědčená čísla, mezi nimiž bude opět třeba Spitfire, letos v novém zbarvení, akrobatická skupina Flying Bulls či ukázka armádní techniky nejen na nebi, ale i na zemi. I na statice se můžou návštěvníci těšit na zajímavé kousky, například švýcarský stroj Pilatus PC-7.


Foto Aviatická pouť

Jak na Aviatickou pouť letos?

Nemožnost přiletět vlastním letadlem jako v letech minulých pilota zamrzí. Důvodem jsou podle informace na www.aviatickapout.cz programové potřeby leteckého dne. O to více je tedy potřeba se zaměřit na další druhy cestování. Jako nejrozumnější řešení se jeví využít vlakových spojů.

České dráhy nabízejí i letos všem návštěvníkům možnost využít slevu VLAK +. Při nákupu zpáteční jízdenky požádejte o slevu VLAK+ na Aviatickou pouť v Pardubicích. Bude Vám poskytnuta sleva ve výši 25 % z ceny zpáteční jízdenky do 2. vozové třídy dle ceníku 2D tarifu TR10. Jízdenky s touto slevou mohou být vystaveny do stanice Pardubice hlavní nádraží nebo Pardubice závodiště. Z této stanice můžete pokračovat s platnou vstupenkou letištním Expresem (viz níže).

Při návštěvě Aviatické pouti pak rozhodně nezapomeňte navštívit stánek Českých drah, kde vám zpáteční jízdenku označí razítkem VLAK+, bez něhož nebude jízdenka při zpáteční cestě uznána. Tento stánek se bude nacházet před prostorem VIP stanů a bude vyznačený na informačních tabulích. Prodej jízdenek se slevou VLAK+ na Aviatickou pouť v Pardubicích je již zahájen. O podrobnějších podmínkách použití slevy se informujte u osobních pokladen železničních stanic po celé ČR.

mapa areálu 2017
(kliknout pro zvětšení)

Ideálním a oblíbeným dopravním prostředkem na letiště, nejen pro návštěvníky přijíždějící do Pardubic vlakem, je přeprava letištním Expresem. S platnou vstupenkou (můžete si ji koupit také na místě u prodejců) se pak už zdarma dostanete do samotného centra letiště.

Pěší přesun z nádraží na letiště je s ohledem na přestavbu nadjezdu Paramo dost zdlouhavý a komplikovaný (na nadjezd je chodcům vstup zakázán), a tudíž ho pořadatel důrazně nedoporučuje. 
 
Cestu autem lze každoročně přirovnat k martýriu, s ohledem na omezenou kapacitu komunikací poblíž letiště. Policie ČR, Městská policie, organizátoři a dopravní značení budou zajišťovat navádění aut k vyhrazeným parkovacím prostorům. Odtud je to na letiště cca 10-15 minut normální chůzí. Pokud se vám podaří zaparkovat na silnici I/37 podél závodiště, můžete si zde zakoupit vstupenku od místních prodejců. Ta vás opravňuje využít dopravu letištním Expresem z vlakové stanice Pardubice závodiště až do centra letiště zdarma.

Veškeré informace o dopravě, vstupném a koneckonců i kompletním programu akce naleznete na webových stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

přílet vlastním letadlem

31.05.2017 v 8:47 Ivo uličný

přílety vlastním letadlem možné, přistávejte v CHrudimi. http://letistechrudim.cz/prilet-v-prubehu-aviaticke-pouti-2-4-6/

Odpovědět

Přidat komentář