Stratolaunch, letoun s největším rozpětím na světě, poprvé vyroloval

01.06.2017 2 příspěvky

Stratolaunch, letoun s největším rozpětím na světě, poprvé vyroloval
Stratolaunch, letoun s největším rozpětím na světě, poprvé vyroloval (Zdroj: Aeroweb.cz)

Svět zná nové největší letadlo, alespoň co do rozpětí. Je jím dvoutrupý šestimotorový letoun Stratolaunch stejnojmenné společnosti spadající pod Vulcan Aerospace zakladatele Microsoftu Paula Allena. Unikátní stroj, poslední půl dekády v tichosti vyvíjený za spolupráce se Scaled Composites Burta Rutana, má již brzy začít na hranici troposféry vynášet raketové nosiče, a umožnit tak radikální zlevnění přístupu na nízkou oběžnou dráhu Země.


Scaled Composites Model 351 během včerejšího rolloutu / Foto Stratolaunch Systems (kliněte pro zvětšení)

  Stratolaunch Model 351
  Rozpětí 117 m
  Délka 73 m
  Výška 17 m
  Prázdná hmotnost 227 t
  MTOW 590 t
  Dolet 3 700 km
  Pohonná jednotka 6x PW4056

Převážně kompozitový letoun dosahuje rozpětí úctyhodných 117 m, čímž dosavadního rekordmana, legendární Hughes H-4, překonává takřka o dvacet metrů. Oproti Boeingu 747, jehož celkem šest pohonných jednotek Pratt and Whittney PW4056 poskytuje stroji v součtu 1 514 kN tahu, má mezi konci křídel dokonce o 49 metrů více. To vše umožní stroji o prázdné hmotnosti necelých 227 tun vynášet do výšky asi dvaceti kilometrů náklad přesahující 240 tun.

Takovým nákladem mají být hlavně raketové nosiče určené pro vynášení malých i středně velkých satelitů na nízkou oběžnou dráhu, pro tento účel přitom letounu v blízké budoucnosti pod křídlem mezi trupy přibude nosný pylon. Než však Stratolaunch přistoupí k vynášení větších nosičů, jakým je třeba raketa Antares nebo původně plánovaný modifikovaný Falcon 9, má společnost v plánu testovat stroj při vypouštění okřídlených raket Pegasus XL. Ty jsou již běžně vypouštěny ze speciálně upraveného Lockheedu TriStar přezdívaného Stargazer. V případě Stratolaunch však bude možno namísto jednoho nosiče v případě L-1011 vypouštět až tři najednou.


Stratolaunch by mohl nést i raketu Antares Orbital ATK / Obrázek Stratolaunch Systems

Včera představený exemplář, označovaný také jako Model 351 či jednoduše „Roc", však od takového startu dělí ještě asi rok a půl. Před prvním letem čeká Stratolaunch řada pozemních testů spolu s kompletací mechanizace křídla, přístrojového vybavení a již zmíněného nosného pylonu. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zbabělé srovnání

01.06.2017 v 14:23 Tomáš

To se tak bojí evropských výrobců, že se srovnávají pouze s letitým Hughesem a domácím B747 a neřeknou férově, že Model 351 má horší parametry než ukrajinská Mrija a že i A380 je větší než B747? Chovají se stejně jako Sověti před 30 lety...

Odpovědět

RE: Zbabělé srovnání

01.06.2017 v 15:13 Michal

Srovnání prováděl pouze autor zprávy, přičemž letouny volil podle toho, jak mu to přišlo vhodné. MTOW je zatím opravdu deklarovaná nižší A380F a An225, tento údaj se však může s dalším vývojem a testováním měnit (nemluvě o dalších následných verzích). V případě Modelu 351 jde hlavně o rekordní rozpětí, dosud tento titul držel právě H-4 Spruce Goose.

Odpovědět

Přidat komentář