RBAR v Kazani vyhrál Chambliss, Kopfstein byl čtvrtý

24.07.2017

RBAR v Kazani vyhrál Chambliss, Kopfstein byl čtvrtý
RBAR v Kazani vyhrál Chambliss, Kopfstein byl čtvrtý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český akrobatický pilot Petr Kopfstein se při premiéře Red Bull Air Race v Rusku znovu probojoval do finále mezi nejlepší čtyři. Poslední let mu sice nevyšel úplně podle představ a z Kazaně odjíždí se čtvrtým místem, i tak ale překonal druhého českého pilota Martina Šonku, kterému deštivý závod nevyšel. Podruhé za sebou vyhrál závod Američan Kirby Chambliss.

Pátou zastávkou seriálu leteckých závodů byla Kazaň v dalekém Tatarstánu. Red Bull Air Race se nad řekou Kazankou létal poprvé, pro všechny piloty tak bylo toto místo velkou neznámou. Petr Kopfstein sem ovšem přijel s jasným plánem zaútočit na stupně vítězů, kde se mu po úspěchu v Japonsku zalíbilo. Celý nedělní závod nasvědčoval tomu, že by se pilot z Karlových Varů mohl na „bednu“ znovu podívat. Piloti se sice museli popasovat s horšími podmínkami, především s deštěm, ale český závodník to zvládl velmi dobře.


Foto Red Bull Air Race

Nejdříve v Round of 14 vyřadil Slovince Petera Podlunšeka, pak mezi osmičkou nejlepších Španěla Juana Velardeho. Do Final 4 navíc vstupoval s vynikajícími časy a naprosto čistými lety. Na rozdíl od mnohem zkušenějších pilotů nezasáhl žádný pylon, pohlídal si průlety bránami i limit přetížení. Takzvané „pylon hity“ si schoval až do finále. Vstup do něj měl impozantní a své soupeře pořádně znervózňoval; až do bran 10 a 11 letěl virtuálně přilepený na letadle pozdějšího vítěze Chamblisse. „Letěli jsme na maximální riziko, v této fázi závodu už to ani jinak nejde,“ zhodnotil Petr Kopfstein finálový let, v němž posbíral šest penalizačních vteřin.

Na premiérový závod Red Bull Air Race v Rusku nebude v dobrém vzpomínat Martin Šonka. Po druhém místě v kvalifikaci se mu nevydařil let hned v prvním kole závodu, nepostoupil dál a musel se spokojit s devátým místem. „Musím říct, že když jsem letěl, už pršelo opravdu dost. Ale nebudu se na to vymlouvat, můj soupeř měl podmínky stejné. Každopádně letadlo se za deště chová v určitých momentech trochu jinak a mě se tak zkrátka vůbec nepovedl ani jeden vertikální manévr. I když jsem pak dělal, co šlo, ztrátu, kterou jsem tím nabral, už jsem nedohonil,“ hodnotil Šonka.

Stupně vítězů měly nakonec ryze severoamerické složení. Vítězného Chamblisse na ně doprovodil Kanaďan Pete McLeod a druhý Američan ve startovním poli Michael Goulian.

Další zastávkou mistrovství světa bude portugalské Porto, kde se piloti představí 2. a 3. září.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář