Tříproudové dmychadlo bylo úspěšně otestováno v motoru bojového letounu

19.09.2017

Tříproudové dmychadlo bylo úspěšně otestováno v motoru bojového letounu
Tříproudové dmychadlo bylo úspěšně otestováno v motoru bojového letounu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pratt & Whitney, dceřiná společnost americké United Technologies Corporation, včera na svých stránkách informovala o úspěšném dokončení testování motoru F135 se zabudovaným adaptivním tříproudovým dmychadlem.

Projekt je součástí programu amerického vojenského letectva Adaptive Engine Technology Development (AETD). Tento program navazuje na vývoj proudového motoru s proměnným cyklem (Adaptive Versatile Engine Technology – ADVENT), jehož cílem bylo zvýšení efektivity pohonných jednotek v širokém rozsahu rychlostí. AETD je zaměřen na implementaci dosažených poznatků v ostrém nasazení. Test tříproudové verze motoru F135 byl proveden na Arnoldově vojenské letecké základně v Tullahomě v americkém státě Tennessee.

Tříproudové motory jsou vyvíjeny především pro využití ve vojenských letounech. Třetí proud zvyšuje účinnost pohonné jednotky a snižuje její spotřebu. Variabilita množství přísunu vzduchu přispívá k efektivnímu provozu od maximálního výkonu a akcelerace během bojových manévrů stroje až po úsporný let v cestovním režimu na poklidných přeletech. Cílem programu AETD je 25% snížení spotřeby paliva a o 10 % lepší tah v porovnání s dnešními motory bojových letounů páté generace.

Za dlouhodobým vývojem v této oblasti kromě Pratt & Whitney stojí také společnosti General Electric a Rolls-Royce, které získaly v roce 2007 první kontrakt v rámci projektu ADVENT. Společnost Pratt & Whitney následně představila v roce 2013 tříproudové dmychadlo s dalším, nyní již zrealizovaným, plánem jeho zabudování do kompletního motoru. V roce 2016 pak americká armáda vybrala společnost Pratt & Whitney jako příjemce více jak jedné miliardy amerických dolarů (téměř 22 miliard korun) na investice do dalšího vývoje motorů pro vojenské letectvo uskutečňovaného pod hlavičkou Adaptive Engine Transition Program (AETP).

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář