Armáda uvažuje o výstavbě střediska ŘLP a vzdálené věže v Jenči

20.09.2017

Armáda uvažuje o výstavbě střediska ŘLP a vzdálené věže v Jenči
Armáda uvažuje o výstavbě střediska ŘLP a vzdálené věže v Jenči (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu během letošních Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády České republiky (AČR) podepsal na ostravském letišti ministr dopravy Dan Ťok a ministr obrany Martin Stropnický memorandum o spolupráci mezi oběma resorty v oblasti letových navigačních služeb (LNS).

Cílem Memoranda je vytvoření příznivých podmínek pro efektivní, účelnou a trvalou spolupráci obou ministerstev v oblasti LNS. Koordinací projektu byl za armádní stranu pověřen náčelník odboru bojové přípravy velitelství vzdušných sil AČR Jaroslav Míka a za civilní sektor ředitel divize plánování a rozvoje LNS Řízení letového provozu České republiky (ŘLP) Petr Fajtl.


Foto Ministerstvo dopravy ČR

Do vyjmenovaných oblastí, na které se chtějí oba resorty zaměřit, patří podpora společného výcviku specialistů LNS, technická a personální podpora při poskytování LNS ve prospěch AČR a NATO v krizových situacích, technické a personální zabezpečení letového ověřování leteckých pozemních zařízení, pokračování v realizaci společných projektů v oblasti SES/SESAR a koordinace přístupu při hájení společných zájmů na národní i mezinárodní úrovni.

Konkrétním výstupem by mělo být např. zpracování studie proveditelnosti výstavby vojenského střediska řízení letového provozu AČR v lokalitě Národního integrovaného střediska řízení letového provozu (IATCC) v Jenči. Dalším společným bodem zájmu je koncept vzdálené věže. Dle Memoranda je stávajícím cílem společná definice technologických požadavků při zvážení možnosti vybudování Remote Tower Centre v IATCC v Jenči a to i s ohledem na potenciální využití pracoviště pro další účely.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář