Letiště v Český Budějovicích (Plané) zřejmě získá staut neveřejného mezinárodního letiště

01.12.2006

Letiště v Plané u Českých Budějovic by mělo do konce roku získat licenci pro mezinárodní provoz. Velká dopravní letadla ale budou na letištní dráze přistávat zřejmě až v roce 2008, nebo 2009, kdy bude letiště vybaveno novým terminálem a dalším zázemím pro cestující i posádky letadel.

Letiště v Český Budějovicích (Plané) zřejmě získá staut neveřejného mezinárodního letiště
Letiště v Český Budějovicích (Plané) zřejmě získá staut neveřejného mezinárodního letiště (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úpravy letiště si podle první studie vyžádají zhruba 400 milionů korun. Jihočeský kraj, který společnost Jihočeské letiště založil společně s Českými Budějovicemi, do letiště v příštím roce investuje 50 milionů korun.

"Větší letadla u nás mohou přistávat už v příštím roce, ale nebudeme jim schopni poskytnou takový servis zabezpečení, aby lidé šli přes nějaký větší terminál," řekl dnes novinářům ředitel společnosti Jihočeské letiště Ladislav Ondřich. Na letišti se nejprve musí vybudovat oplocení, osvětlení přistávací a pojezdové dráhy, aby letadla mohla přistávat za snížené viditelnosti, a terminál pro piloty. Opraví se i řídicí letová věž a postaví se zázemí pro hasičskou jednotku.

Žádost o navýšení kategorie na neveřejné mezinárodní letiště i o možnost využívání celé letové přistávací dráhy nyní zpracovává Úřad pro civilní letectví pro ministerstvo vnitra. Ministerstvo rozhodne o zřízení nového hraničního přechodu do ČR. Letiště získá licenci až po udělení statutu hraničního přechodu, zřejmě ještě do konce roku, uvedl Ondřich.

Jihočeské letiště, které společně založili kraj a město České Budějovice, od zahájení provozu letos v dubnu zaznamenalo 2600 pohybů a přes 1100 průletů přes letištní prostor. Do pěti let od zahájení provozu mezinárodního letiště chtějí provozovatelé dosáhnout 3000 pohybů letadel ročně a 40.000 cestujících ročně.

"Kontaktovali mě majitelé firem z Berlína, podnikatelé z Českého Krumlova, zájemci z cestovních kanceláří," dodal Ondřich. Turisté mířící do Krumlova podle něj nyní letí například hodinu do Prahy a cesta i s odbavením do jihočeského města jim trvá dalších pět hodin. Odbavení na menších letištích je rychlejší, kvůli nižším sazbám je vyhledávají také charterové společnosti.

Majetek letiště by měl být ze státu převeden na Jihočeský kraj na jaře příštího roku. "Pak jsme připraveni jako vlastník - kraj, do tohoto majetku investovat. Pro rok 2007 máme v rozpočtu 50 milionů korun přímo na investice do letiště," řekl novinářům náměstek hejtmana pro dopravu Robin Schinko. Na přebudování letiště chce kraj získat dotaci z evropských fondů.

Letiště v Plané u Českých Budějovic získalo licenci na civilní vnitrostátní provoz loni 29. prosince. Akciovou společnost Letiště České Budějovice loni společně založily Jihočeský kraj a město České Budějovice. Původně tam město chtělo provozovat smíšený provoz s armádou, na to však její velení nepřistoupilo. Takzvaný velký letecký provoz v Plané vojáci ukončili loni v červnu.


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář