Říman zastavil údajně nevýhodný převod pozemků letiště Sazená

01.12.2006

Říman zastavil údajně nevýhodný převod pozemků letiště Sazená
Říman zastavil údajně nevýhodný převod pozemků letiště Sazená (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště Sazená poblíž Kralup nad Vltavou se nebude z majetku státu převádět na pražskou společnost Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ).

Důvodem je krajně nestandardní způsob transakce, kterou ještě stačila schválit minulá vláda těsně před svým odchodem. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Šéf VZLÚ Milan Holl je ale z tohoto rozhodnutí zděšen.

"Navrhnu vládě zrušení srpnového usnesení," uvedl Říman. Podle něj mělo být do 30. listopadu 41 hektarů pozemků letiště z majetku ministerstva obrany převedeno na ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a pak za necelých deset milionů korun prodáno VZLÚ. "Tato částka je absurdní, pozemky leží jen 25 kilometrů od Prahy a čtyři kilometry od dálnice D8. Jejich hodnotu odhadujeme na půl miliardy korun," prohlásil Říman.

Ministr z celé věci také vyvodí personální důsledky. V polovině prosince by tak měl na svém postu skončit například náměstek ministra Karel Tureček, odejde také ředitel odboru těžkého průmyslu Zdeněk Urban.

VZLÚ prostřednictvím České konsolidační agentury a společnosti PAL vlastní stát. Asi osm procent akcií má ve firmě privátní ČSOB.

"Rozhodnutím pana ministra jsem zděšen, je naprosto unáhlené. Na převodu jsme pracovali přes jeden rok, může to ohrozit fungování společnosti," sdělil Holl. VZLÚ na letišti provádí certifikaci letadel, což kvůli husté zástavbě nemůže dělat na území Prahy. "Může se stát, že nebudeme mít kde zkoušet. Ministerstvo obrany tyto pozemky nabízí jako nepotřebné, třeba je pak koupí firma, která poblíž těží písek," informoval Holl.

Jeho společnost před nedávnem například uzavřela tříletou smlouvu s Evropskou unií na zkoušení letadel, a to v hodnotě 34 milionů eur (asi 950 milionů korun). "Podepsal jsem to v dobré víře, že je budeme zkoušet na Sazené," dodal ředitel.

Říman informoval o tom, že hodlá prověřit všechny převody majetku, které MPO v poslední době uskutečnilo.

Více o letišti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář