Přikrývky a polštáře na palubách letadel stojí každý den 60 tun paliva

01.12.2006

Čínská letecká společnost China Southern přichází s neobvyklými návrhy ve snaze ušetřit pohonné hmoty. Vyzývá například pasažéry, aby chodili na záchod ještě před letem, a ne až v letadle.

Přikrývky a polštáře na palubách letadel stojí každý den 60 tun paliva
Přikrývky a polštáře na palubách letadel stojí každý den 60 tun paliva (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost si dala zpracovat podrobnou studii, z níž údajně mimo jiné vyplývá, že každé spláchnutí toalety ve výšce 10.000 metrů znamená spotřebu téměř jednoho litru paliva. "Energie použitá na spláchnutí by stačila na to, aby běžné auto ujelo nejméně deset kilometrů," uvádí se v materiálech firmy.

Úsporné nápady však nekončí jen u záchodků. Čínští odborníci spočítali, že by se dalo ušetřit i na další "zbytečné" zátěži. Tak například přeprava jednoho kilogramu přikrývek a polštářů spotřebuje každou hodinu 0,2 kilogramu paliva, stejně jako tři časopisy na každém sedadle.

"To znamená, že přikrývky a polštáře na palubách našich letadel stojí společnost každý den 60 tun paliva a časopisy dalších 60 tun," uvádějí čínské aerolinky. Doufají, že úspornými opatřeními v těchto oblastech by mohly ušetřit ročně asi osm milionů dolarů (170 milionů korun).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář