Kaddáfího ochranka způsobila skandál na letišti v Nigérii

01.12.2006

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes podle serveru BBC News způsobil diplomatický incident při příletu do nigerijského hlavního města Abuji. Plukovník vystoupil ze svého letadla v doprovodu více než 200 bodyguardů.

Kaddáfího ochranka způsobila skandál na letišti v Nigérii
Kaddáfího ochranka způsobila skandál na letišti v Nigérii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nigerijská policie jim však nařídila odevzdat zbraně, což Kaddáfí rezolutně odmítl a pohrozil dokonce odletem ze země. Situaci vyřešil až zásah nigerijského prezidenta Oluseguna Obasanja, po jehož přímluvě ochranka zbraně odložila.

Policii se údajně nelíbilo množství zbraní a munice, které si s sebou Libyjci přivezli. Odmítla jim proto povolit pokračovat s nimi do metropole. Kaddáfí byl prý jednáním nigerijských bezpečnostních složek natolik rozezlen, že chtěl demonstrativně vyrazit do 40 kilometrů vzdáleného města pěšky. Nigerijským činitelům se však libyjského vůdce podařilo přemluvit, aby na letišti zůstal.

K intervenci nigerijské hlavy státu došlo čirou náhodou, neboť Obasanjo právě v tu chvíli projížděl okolo letiště. Prezident nejprve navrhl Kaddáfího bodyguardům zbraně ponechat, pokud ale budou zaregistrovány. To libyjská delegace údajně odmítla a pohrozila návratem domů.

Libyjci nakonec souhlasili, aby si ochránci nechali osm pistolí a zbytek arzenálu vrátili zpět do letadla, kterým přiletěli. Celá delegace se poté s několikahodinovým zpožděním vydala do hlavního města.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář