Božstvo?

11.12.2006

Plachtařský bůh Termoska, často oslovovaný (ná), občas chválený (ná), většinou jako strůjce našich neúspěchů zatracovaný (ná). Tak je nebo není?

Božstvo?
Božstvo? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jaká kouzla zvolit, abychom docílili jeho (jí) přízně? Tak na tyto otázky jsem se snažil získat od kolegů ty nejčerstvější informace. Musím konstatovat, že málo úspěšně. A to můj výzkum korespondenční trvá již půl roku !   


Některé názory, z těch co přišly, jsou velmi zajímavé a inspirující. Například ten, že obětování Becherovky bohu, nemusí být provedeno polknutím bylinného moku, nýbrž jeho rozprášením do ovzduší. Něco by na tom mohlo být, ale rovněž mě na tomto nápadu něco varuje. Jednou mi za letu ve „stratosféře“ pod kumuly prasklo bombičkové pero. Nevěřili byste, co s tím bylo práce. Že se stala část mapy a zrovna ta potřebná nečitelnou, to by tolik nevadilo. Byl jsem v Evropě. Že nebylo možné po celou dobu letu položit nohu na politou podlahu vadilo, měl jsem ještě dost slušné světlé kalhoty. Že křeče z neměnné polohy po třetí hodině letu zapříčinily dost složitou disfunkci kormidel při přistání, bylo asi nejhorší. Psát jsem konec konců mohl namáčením pera do té kaluže. Jak by to ale bylo s Becherovkou?


"Výrazné aroma likéru by mohlo přivodit nějaký dojem, omamné odpařování lihu zase opilost a těžko pak vysvětlovat zástupcům ÚCL, že jsem před nebo během letu obětoval."


Vyložit za letu Bechera v obalu se nesmí, leda na padáčku. Jsem si ale jist, že takto obětovaného moku by se Termoska nikdy nedočkal (la). Tuto variantu zamítám.


Další názory vychází z dlouholetých zkušeností. Termoska udeří, když jsme nejméně připraveni. Bývá to o předem dlouho plánovaných dnech vyplněných jinou než leteckou činností. Bývá to o pracovních povinnostech na letišti organizovaných čas od času vedením klubů, bývalo to vždy, kdy byla letadla připravována na tzv. imatrikulace, bývá to, když je vlečná v prohlídce. To jsou vlivy, na kterých nemá letec bezmotorový celkem žádný podíl, krom pocitu marnosti. Řešením by bylo nikdy nepracovat. Lákavé!  Rovněž zamítám.


Pak jsou vlivy jiné, za které si letec může sám. Například zaspí, nebo neuváženě slíbí někde něco a na letiště nemůže. Bývá to téměř vždy po flámech a prohýřených nocích, tedy u generace, ke které se postupně přestávám počítat. Znamenalo by to, že Termoska je plachtařům nenakloněný (ná), že je nemá rád (da) a nechce je zachraňovat, když to potřebují. To je divné, proč by potom byl (la) plachtařským bohem?  Zamítám. Klidně požívejme alkohol dál.



V letech minulých řešila značná část lidstva svá přání motlitbou. Nápad, zařadit mezi úkony před vzletem jeden otčenáštermos je jistě na místě. Už jsem na jednom letišti viděl, jak si pilot přivázaný v kabině a čekající na zázrak blafnutí šestiválce, který ne a ne a ani po protočení stále s nepřítomným pohledem něco mumlá a drbe se na hlavě levou rukou. Vlekař, unaven trucujícím motorem žádal někoho o ruční nahození. Tam nebyl nikdo odvážný, tak oslovil ultralajtistu, že je taky jako motorář.


"Ten rozumný muž odmítl, tak byl vsazen do kabiny, motor nastartoval ručně sám vlekař a při střídání v kabině si předávali plynovou páku z ruky do ruky."


Když se plachtař, ten co celou tu dobu něco mumlal vrátil z letu, nedalo mi to. Vyzvídám, jaké to dlouhé motlitby používá. Zklamán odpovědí vím, že otčenáštermos nezná. Motlitbu zamítám.  Telefonoval.


Kapacity schopné předpovědět lať se dnes shodují v dojmu, že pomocí vědeckého vyhodnocení vstupů, získaných z odborných zdrojů, dokáží určit, kdy a jaká termika bude. No, mám vážné pochybnosti. Čím jsou ta data jasnější, tím delší tratě plánujeme a tím větší zklamání prožíváme. Už jste někdy svrhli meteorologa do bazénu? Je to snadné, ale bude se Vám snažit uniknout, nebude-li úniku, bude se snažit slibovat a i když ani potom nezměknete, bude vyhrožovat, že je oblíbencem Termosky. Nedejte se odradit. Už jsem několik meteorologů koupal a co myslíte, že se stalo? Vůbec nic, tedy pokud jsem po akci včas utekl. Koupat meteorologa je taky k ničemu.



Znám jen jediného, který po neúspěšné předpovědi na závodech sám nabídl své tělo ke koupeli. To bylo velkorysé, to byla čestná výjimka a snad proto, že tolik pokání nikdo neočekával, zůstal suchý. Tak že oni kecají, nevědí vůbec nic. Jen oslňují naučenými termíny, ale jak dostat letadlo pod základny, to Nám neporadí.
    

Termoska si tak dále úřaduje mezi nebem a zemí a s tím je potřeba se smířit. Sami ale uznáte, že s těmito poznatky se nedá vůbec nic dělat, ani tu dotaci od Unie vyžádat. Nezbývá jen, než nesmírná pokora před božstvem a víra, že nikdy neupadneme v nemilost. Jako před krásnou ženou. Zatím si tedy představuji  božstvo, jako krásnou, ztepilou, dobře stavěnou, blondýnku, někdy brunetku, občas zrzku, s porozuměním pro mé postižení, vždy v dobré náladě, bez bolení hlavy, nutící mě po přechodu studené fronty vstát na letiště, štědrou a šetrnou, dokonale chápající mou únavu po létání, nakupující dostatek zrzavého moku k naplnění pitného režimu, vařící jen vybrané laskominy, …..

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář