OK892, you`re cleared to your destination UUEE... Jeneč Delivery...

21.02.2007

Máte pravdu, tohle si asi v éteru nevyslechneme :) Ale vězte, že od 17. února nové Jenečské Národní středisko řízení letového provozu (IATCC) významně promlouvá do života pilotů a nejen českých

OK892, you`re cleared to your destination UUEE... Jeneč Delivery...
OK892, you`re cleared to your destination UUEE... Jeneč Delivery... (Zdroj: Aeroweb.cz)

17. únorem totiž došlo ke startu provozu nového moderního IATCC v Jenči u Prahy. Tím kdo přestříhl pomyslnou pásku nového centra byl Boeing 777 společnosti KLM, jehož osádka jako první obdržela instrukce od řídícího právě z Jenče.

Projekt to nebyl ledajaký: po náročné a komplexní stavbě trvající téměř dva roky následovaly ověřovací a zkušební fáze včetně několika paralelních provozů. Celý komplex vznikl na dohled od ruzyňského letiště, na pozemku o ploše 60 tis. m2, jeho provozní sál má 900 m2 a jeho obyvatelé v něm najdou kromě veškerého představitelného zázemí ATC také možnost kompenzace extrémního stresu a vypětí, například bazén či squashové kurty. Celé to stálo 3,5 mld. Kč, samotná stavba, jejíž design byl oceněn cenou za architekturu Stavba roku 2005, pak  1,1 mld. Kč. Zbytek spolkly sofistikované technologie.

Pokud byste se rádi prošli prostory střediska, pak vám poradíme, abyste si podali přihlášku na fakultu žurnalistiky nebo rovnou na řídícího letového provozu, neboť komplex má statut strategického objektu a jako takový není veřejně přístupný.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář