Příručka pro výcvik soukromého pilota letounů PPL(A)

13.06.2007 1 příspěvek

Vzhledem k tomu, že právě provádím výcvik PPL, ohlížel jsem se po zajímavé literatuře, která by mi pomohla jednak naučit se na zkoušky, ale také se hlouběji seznámit se zkušenostmi a praktickými radami s řízením sportovního letadla a provedením letu. Co jsem zjistil?

Příručka pro výcvik soukromého pilota letounů PPL(A)
Příručka pro výcvik soukromého pilota letounů PPL(A) (Zdroj: Aeroweb.cz)

Svoji teoretickou část jsem si interně rozdělil na část A s názvem „praktické informace a zkušenosti s přípravou a provedením bezpečného VFR letu“ a část B: „toto se musíš naučit, chtějí to vědět na UCL“.

Existuje jediná učebnice

Když jsem hledal dostupnou literaturu a učebnice, ze kterých lze čerpat pro přípravu na zkoušky zjistil jsem, že v českém jazyce, je poměrně omezený výběr. Existuje známá Učebnice pilota, která je velmi fundovaně napsaná a patří do kategorie B.  Na můj vkus mnohdy velmi odborně až nesrozumitelně vysvětlené pojmy a to důležité, co by si měl člověk odnést se v některých kapitolách ztrácí v množství podružných informací. To je však asi vše, co by se dalo vytknout. Jako celek se jedná o velmi kvalitní, ucelenou a taky jedinou publikaci, která pro přípravu na teoretické zkoušky PPL(A) v tuto chvíli existuje.

Jistě můžeme diskutovat, zda poznatky z tak technicky vyspělé, prestižní a vysoce odborné oblasti jakou letectví je, lze vůbec popisovat jinak, než vědecky a na úrovni doktorandské práce. Někdy si říkám, zda jde autorovi o to, mi to vysvětlit nebo spíše ukázat všem svoji nedozírnou fundovanost. :-)) Osobně mám však raději publikace s názornými obrázky a praktickými příklady, které věcným a čtivým způsobem popisují danou problematiku a hlavně: Jdou k věci. Popíšou příčiny a důsledky jevu, vysvětlí na praktickém příkladu a formulují jednoznačný závěr. Vždyť v konečném důsledku řídíme letadlo podle checklistu a zbytek je zkušenost, kterou nám stejně nikdo nesdělí (naučte přistát laika podle učebnice). Takových knih je opravdu málo a v oblasti letectví, pak ještě méně.

Svazarmovské učebnice

Existují, a dokonce jsou volně ke stažení, staré dobré učebnice Svazarmu, u kterých však nedokáži odhadnout, nakolik ještě splňují dnešní požadavky na teoretickou výbavu letce a požadavky UCL.

Všechno je k dispozici v angličtině

Mnohem širší výběr máme, pokud jsme schopni studovat v anglickém jazyce. K dispozici je mnoho kvalitních a zajímavých knih, které mají snad jen jednu nevýhodu, a tou je jejich vyšší cena. Tady je myslím jejich vyčerpávající přehled.  Pokud je však cena pro nás to nejdůležitější, pak Americký úřad pro letectví (FAA) poskytuje pilotům na svých stránkách zdarma ke stažení velice kvalitní učebnice.

Nový přírůstek do rodiny kvalitních českých učebnic

Na trhu se nyní nově objevila publikace, kterou jednoznačně po přečtení řadím do kategorie A. Učebnice létání je zejména příručkou pro praktický výcvik pilota letounů, tedy kvalifikace PPL(A). Zaměřuje se na letoun Cessna 150 a postupy jsou podle požadavků předpisu JAR-FCL I.

Je psána čtivě, s mnoha obrázky a v přísně praktickém duchu. Obsahuje mnoho příkladů, vedení radiokorespondence, checklisty pro jednotlivé fáze letu, apod.  Kniha asi nemá ambici nahradit Učebnici pilota, neboť se opravdu zaměřuje zejména na praktický výcvik a pozemní přípravu. Na trhu je myslím konečně publikace, která v českém jazyce doposud chyběla.

A z čeho jste se na zkoušky PPL(A) učili vy? 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ucebnice

06.12.2011 v 19:06 Jivo

Souhlasim s tim, ze je to u nas s literaturou bida. Ucebnice pilota je opravdu velice neprehledne napsana a Ucebnice letani naopak moc strucna. Chtelo by to, aby nekdo vydal neco opravdu jen pro PPL a vsechno nazvoslovy uvadel i v anglictine. Nastesti nasi instruktoru davaji z prednasek svoje prezentace a z toho by opravdu byla velice povedena ucebnice. Problem predpokladam v chybejicim portfoliu nakrasu a obrazku. Mozna by stalo za to, aby nekdo jako treba Aeroweb, Avion(vydavatel Aerobaze) ci nejaka vetsi skola zacala jako organizace premyslet i o vydani poradne CZ ucebnice. Jiste by dokazal dat plno instruktoru dohromady z pote pres dalsi zname letce a pracovniky v letectvi zacit shanet poradne nakresy gyroskopu, pristroju atd.

Odpovědět

Přidat komentář