Na kolik vás přijde doprovod Gripeny?

12.07.2007

Pilot Cessny 172 který v pátek odstartoval z Mnichova Hradiště a omylem vysílal nouzový signál, bude možná prvním člověkem v naší republice, který bude nucen hradit náklady spojené se vzletem vojenských letounů.

Na kolik vás  přijde doprovod Gripeny?
Na kolik vás přijde doprovod Gripeny? (Zdroj: Aeroweb.cz)

   Incident je v šetření ÚCL, pilot s pasažérkou na palubě se v pátek 6.7. t.r. dopoledne vydal na let z Mnichova Hradiště do Rakovníka.  Ovšem nastavil špatně čtyřmístný kód, který umožňuje řídícím letového provozu na věžích, stroje sledovat. Letci mají zakázáno zadávat určité číselné kombinace kódu, protože jde o smluvené signály, které se používají pouze v nouzi. Únos letadla se  ohlašuje čísly 7500, a právě tento kód Cessna zřejmě omylem vysílala.
 
  Z Čáslavského letiště proto vzlétly dva hotovostní Gripeny, ale pilot malého letadla na výzvy vojenských pilotů nereagoval. Podle mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitky Ungerové může letec dostat několikatisícovou pokutu a případně i přijít o pilotní průkaz. Náklady na úhradu vzletu stihaček se však podle pondělních Lidových Novin můžou vyšplhat až na několik set tisíc korun.

   Příčiny incidentu nyní zkoumají experti z Ústavu pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod. Na základě jejich závěrečné zprávy zahájí Úřad pro civilní letectví s pilotem správní řízení.


   
Cessna 172 - ilustrační foto

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář