Den ve vzduchu s Kiss Proton 2007

17.08.2007

Letošní jubilejní 5. ročník dne ve vzduchu opět proběhl první květnový víkend a že tento ročník sliboval opravdové letecké lahůdky bylo zřejmé již po uveřejnění předběžného programu. Po loňské úspěšné premiéře stíhačky Jas 39 Gripen Armády ČR se letos podařilo vyjednat letovou ukázku hned dvou Gripenů a mnoho dalších novinek. Bylo tedy se na co těšit.

Den ve vzduchu s Kiss Proton 2007
Den ve vzduchu s Kiss Proton 2007 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Letiště Plasy, 5. a 6. května 2007

Již od sobotního rána proudili na letiště davy nedočkavých diváků, pro které byl připraven program v podobě dopolední akrobatické soutěže, ve které se utkalo 10 závodníků. Pod drobnohledem zkušených rozhodčích se akrobati snažili předvést, co možná nejlepší výkon, který diváci na zemi patřičně ocenili potleskem. Díky propojení komunikace s věží s reproduktory mohli piloti letounů pozdravit diváky a zhodnotit svůj výkon. Moderátor vždy představil jednotlivé piloty a díky jeho vtipnému komentáři se lidé opravdu bavili a nadšeně fandili. Soutěž byla uspořádaná proto, aby zpopularizovala leteckou akrobacii mezi lidmi, což se podařilo. Během dopoledne přilétlo také mnoho pilotů se svými mnohdy zajímavými stroji, takže bylo opravdu co prohlížet. Nakonec jich byla pěkná řádka podél celé dráhy a kdyby bylo lepší počasí, určitě by jich dorazilo mnohem více. Od rána také probíhaly vyhlídkové lety. Všech pět vyhlídkových letadel bylo neustále ve vzduchu.

Během pauzy mezi dopoledním a odpoledním programem mohli návštěvníci využít nepřeberné množství stánků s občerstvením nebo si prohlédnout stánky našich reklamních partnerů. Pro děti byly připraveny různé pouťové atrakce včetně motorových čtyřkolek.

Po třinácté hodině proběhlo vyhlášení vítězů akrobatické soutěže, poté koncert rockové skupiny. Po uvítacím a přátelském proslovu pana Dlouhého, předsedy AK Plasy a hejtmana plzeňského kraje pana Zimmermanna, bylo vše připraveno k hlavnímu programu dne. Ten začal přesně ve 14. hodin, když nad hlavami návštěvníků zaburácely motory dvou Gripenů a jednoho L-159 Alca, který je doprovázel. Po několika průletech a akrobatické ukázce L-159, zamířily na svou základnu v Čáslavi. V kontrastu s předchozím rámusem stíhaček se objevil na obloze historický větroň Z-24 Krajánek. Během jeho ladného klouzaní se oblohou, byl vidět na divácích obdiv k tomu jak se létalo v poválečných létech. Komentátoři trefně popisovali, jak se asi pilot kluzáku cítí v otevřené kabině při studeném větru ,který celý den foukal. Program pokračoval ukázkou červené Extry 300, se kterou německý pilot dělal všemožné a nemožné kousky. Při závěrečném pozdravu pilota tleskal snad každý. Po sednutí Extry zasvištěl nad letištěm první soukromý L-29 Delfín, další premiéra na Plaském nebi. Pilot Delfínu si létání opravdu užíval. Vrtulníkáři si také přišli na své a to během vystoupení tradičního návštěvníka naší akce vrtulníku W 3A Sokol a jeho ukázky záchranné akce. Pak se ke svému vystoupení rozlétla skupina Flying Bulls Aerobatics Team, což byl hlavní hřeb dne. Nad jejich leteckým uměním musel žasnout opravdu každý. Poté se předvedl ještě jeden vrtulník, tentokrát americké provenience. Následovala ukázka akrobacie na Z-50 v podání vítěze ranní soutěže. Pilot Z-37 pro změnu ukazoval improvizované hašení požáru. Z ultralehkých konstrukcí se předvedl vírník Girotrainer. Takto bohatý den zakončil simulovaný útok dvěma letouny L-159 na plaské letiště při použití věrohodných pyrotechnických efektů. Během kulturního programu zazpíval Jaroslav Uhlíř a v neděli Bára Zemanová. Diváci spokojeně odcházeli plny nových dojmů.

Letošní  jubilejní ročník navštívilo rekordních 23 000 diváků, což je pro nás velký závazek do budoucna. Během uplynulých 5 let co tuto akci pořádáme jsme z regionálního leteckého dne dokázali udělat jednu z největších leteckých show u nás. Přáli bychom si aby se Den ve vzduchu stal akcí, na kterou se budou těšit nejen diváci, ale i piloti, kteří přiletí se svými stroji ať už jsou ultralehké či sportovní kategorie. Chtěli bychom vytvořit přátelskou atmosféru, kam se budou piloti rádi vracet, jen tak na pokec s přáteli či okouknout nové stroje a shlédnout přitom kvalitní leteckou podívanou. Jinak vzkaz všem letcům, přileťte ochutnat náš výtečný gulášek, který každoročně připravujeme:-) Zveme všechny na příští ročník, za rok v květnu nashledanou v Plasích.  


Mohlo by vás zajímat

Témata

Akrobacie


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář