Nehoda PPG z neděle 23.9.2007

25.09.2007

Nehoda PPG z neděle 23.9.2007
Nehoda PPG z neděle 23.9.2007 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Dne 23. září došlo v blízkosti letiště ve Vyškově k nehodě motorového padákového kluzáku. Při nehodě byl těžce zraněn jeho pilot.

Z dosavadních informací můžeme uvést o nehodě následující skutečnosti.

Pilot ve věku 37 let s pilotním průkazem tři měsíce propadlým.

PPG vlastní konstrukce s upraveným motorem MZ bez vydaného technického průkazu.

Padákový kluzák s platným TP avšak ne v dobrém stavu.

Pilot neměl sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu SLZ.

Pilot prováděl dle svědectví obraty ve výšce cca do 10 m nad terénem, běhemž nichž došlo ke kolapsu vrchlíku a kontaktu se zemí.

V současnosti probíhá technická expertíza PK, která poskytne informace, zda a nakolik mohl jeho technický stav ovlivnit průběh nehody.


Komentář:

Podle všeho pilot létal pro radost v blízkosti letiště nad rovinatým terénem ve velmi malé výšce. Zřejmě prováděl ostré zatáčky a vlétl do místa s přízemní turbulencí. Padákový kluzák v té chvíli zareagoval částečným zaklapnutím a prosednutím. Vzhledem k jeho psí výšce neměl šanci jakkoliv regenerovat a nevyhnutelně následoval náraz do země při relativně vysoké rychlosti. Pilot skončil pod krosnou a s těžkými zraněními byl vrtulníkem transportován do brněnské nemocnice.

V nedávné minulosti byl pilot upozorněn na nevyhovující stav vrchlíku a na nebezpečí s tím spojená. Podle svědectví měl údajně pilot v tento den dopoledne podobnou příhodu bez následků nad vodou. Po vysušení vrchlíku v odpoledních hodinách prováděl ten den již podruhé stejné manévry avšak nad pevným povrchem s již uvedeným průběhem.

Pokud se tato hypotéza potvrdí v průběhu vyšetřování, pilota nakonec bude zřejmě čekat navíc i správní řízení na MD ČR se všemi důsledky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář