Lehká nehoda Cessny 182R na letišti Kbely

16.11.2007

Po přistání 18.10. 2005 na letišti ve Kbelích pilot špatně vyjel z travnatého pásu a došlo ke kontaktu vrtule s betonovým povrchem dráhy.

Lehká nehoda Cessny 182R na letišti Kbely
Lehká nehoda Cessny 182R na letišti Kbely (Zdroj: Aeroweb.cz)
Dne 18.10. 2005 prováděl pilot Cessny 182R let za podmínek VFR z letiště LKKO na letiště LKKB. Přistání proběhlo bez problémů na travnatou RWY 24. Po přistání  pilot přeslechl pokyn pracovníka služby ŘLP upřesňující místo výjezdu z travnaté na zpevněnou RWY a při pojíždění opustil travnatou RWY v místě, které nebylo pro výjezd vyznačeno.(Přejezd přes betonový rošt odvodňovacího kanálu mezi travnatým pásem a asfaltovou RWY 24.)Při vyjíždění na asfaltovou RWY 24 došlo v místě odvodňovacího kanálu k zachycení vrtulovými listy o povrch RWY. Motor měl následně nepravidelný chod.

Po vypnutí motoru bylo zjištěno poškození obou listů vrtule způsobené střetem s asfaltovým povrchem RWY za chodu motoru. Zároveň došlo k poškození příďového podvozku, aerodynamického krytu příďového kola, výstupního dílu výfuku a motorového lože.

Příčinou letecké nehody bylo nesprávné rozhodnutí pilota o místě pro vyjetí z travnatého pásu RWY 24 letiště LKKB na asfaltový povrch RWY 24.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář