Lehká letecká nehoda na Hosíně

22.03.2006

Zahraniční pilot se rozhodl přistát na uzavřeném letišti Hosín. Při startu ze stále uzavřeného letiště nezvládl svůj stroj a narazil do sněhové bariéry na okraji dráhy.

Lehká letecká nehoda na Hosíně
Lehká letecká nehoda na Hosíně (Zdroj: Aeroweb.cz)

Drobná letecká nehoda se udála dne 20.2.2005 na letišti HOSÍN (LKHS) krátce po poledni. Pilot, občan SRN s náletem celkem 1200 hodin, se pokoušel vzlétnout z letiště v té době uzavřeného pro veškerý letový provoz a případný start tedy provede provede dle vlastního uvážení.

Po ohřevu motoru pojížděl pilot na místo vzletu dráhy 06L. Následně se pokoušel vzlétnout z dráhy RWY 06Lna které byla vrstva sněhu o tloušťce asi 20 cm s několika podélnými stopami po pneumatikách. Ve vzdálenosti cca 10 metrů od levého okraje RWY 06L byl sněhový val rovnoběžný s její osou vzniklý předchozím odklízením sněhu z povrchu RWY.

V důsledku nedostatečné rychlosti však byly všechny pokusy o vzlet neúspěšné. Při třetím pokusu o vzlet vyjel letoun doleva, mimo zpevněný povrch RWY 06L až na jejím konci, mimo sněhový val. Při čtvrtém pokusu o vzlet došlo k několikanásobnému zvednutí a položení příďového kola bez viditelného zvyšování rychlosti letounu. Krátce po posledním zvednutí příďového kola letadlo náhle změnilo směr cca o 30°doleva, opustilo zpevněný povrch RWY 06L a při najetí na sněhový val se převrátilo na příď. V průběhu toho došlo k poškození konců křídla a zlomení přední nohy podvozku, což vedlo k deformaci listů vrtule a vytržení závěsů motoru z konstrukce draku.

Určitou roli při nehodě sehrála i skutečnost, že pilot přistál dva dny před šetřenou událostí na toto uzavřené neschopné letiště a tento fakt nebyl okamžitě řešen kompetentními orgány.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář