Rozhovor s Anetou

05.01.2008

Jak se tak celý život pohybuji po letištích, nikdy jsem úplně nepochopil, proč ženy a dívky moc netíhnou k plachtařům. Tedy ne tak moc, jako třeba k parašutistům, těm jsme vždycky záviděli.

Rozhovor s Anetou
Rozhovor s Anetou (Zdroj: Aeroweb.cz)
      V minulém článku o kitech jsme slíbili rozhovor se slečnou od létajících draků. Bude teprve předmětem studia a zkoumání, zda budeme i kiterům závidět jejich slečny a dívky a zájem o drakování. Zatím jsme měli tu čest poznat kiterku jedinou a to Anetu. Rázný pohled, v letadle hned jako doma, pohotové odpovědi na nejapné otázky mé i kolegů, za letu klid žaludku a přehled o poloze, no zkrátka, Anetu kolegům od draků závidíme. Tak to je.
     Odvážil jsem se položit několik otázek, nejdříve s nadějí, že třeba plachtění přebije ty kity, ale, jak můžete posoudit sami, plachtařky asi musíme hledat jinde.



Jaké byly Tvoje začátky, kdo Tě k dračímu létání přivedl?
Moje první přímé setkání s kitem bylo díky tátovi. Pořídil si devítimetrového draka (9m2), tak jsme ho při první příležitosti museli jít zkusit. Foukalo asi 15m/s a do toho chodily poryvy. Jistila jsem tátu zezadu, ale vzduchem jsme lítali oba. Trochu nás to pak ještě protahalo po poli a radši jsme to zabalili. Byli jsme ještě nezkušení a neodhadli, že kite je moc velký.

V jakém věku je nejvhodnější začít s výcvikem?
Každý věk je vhodný. V cizině jsem viděla i osmileté děti, jak prohání svoje dráčky a v pohodě jezdí. Na druhou stranu i starší, již prošedivělí pánové si tenhle sport oblibují. Píšu pánové… Je pravda, že v tomhle sportu je pánů převážná většina.

Jak taková dračí škola vypadá, podle čeho se učí a za jak dlouho se dá drak ovládnout?
V Čechách je víc škol. Nejkratší kurz je půldenní kurz, kdy se dělají úplné základy létání. To je tak na seznámení a rozhodnutí se, jestli vás kite bude víc zajímat. Pokud vás to chytne, optimum jsou 4dny.

Kolik peněz to bude stát?
Nejlevnější záležitost to není. Při koupi záleží na více faktorech a ceny se liší. Každopádně je dobré si nechat poradit od někoho, kdo se vyzná a novou „hračku“ nezkoušet cestou pokus omyl. Proto je lepší investovat do kurzu, kde vám poradí při nákupu vlastního vybavení a půjčí vám různé velikosti kitů. Naučí vás draka ovládat, takže si nemusíte ničit vlastní vybavení.

Vidíš některé společné vlastnosti lidí kolem kitingu a sportovního létání?
Tak určitě neustálé sledování předpovědědi počasí, protože oba sporty na něm hodně závisí. A pak taky chutˇ něco dělat a obětovat  značnou část volného času a myslím, že i peněz. Také je potřeba mít nalétané hodiny, protože je důležité mít pro draka i letadlo cit.

Jaké máš plány do budoucna?

V létě odjíždím na rok studovat do Ameriky a strašně ráda bych se dostala někam k vodě, abych mohla jezdit. Snažím se tomu pomoct rozesíláním mailů do kitových center a škol. Jinak si právě dělám papíry na asistent instruktora kiteboardingu s mezinárodní platností. Díky certifikaci se otevírají možnosti v kitových revírech po světě.



Poletíš zase někdy s námi větroňem?
Větroněm poletím zase ráda. Nemyslela jsem si, že to může být tak adrenalinová záležitost-ze země vypadá let dost poklidně a pak, když jsme dělali tu ostrou zatáčku …  Byla to slušná horská dráha. Takže se určitě těším na další příležitost

     Snad jsme Anetu tím letem nezklamali, termika moc nefungovala, šlo tedy o prosté klouzání. Jenže stejně jako pro kitery i plachtaře, je naše letové prostředí společné. Vzdušné moře. Asi nemá smysl lákat  lidi zapálené  do poletování s draky, do poletování s jinými hračkami. Důležitá je míra zájmu a výdrže a tu máme s kitery, alespoň dle mého poznání, minimálně rovnocennou.
     Aneto, díky za rozhovor. Jménem redakce Aerowebu Ti přejeme úspěšné dokončení instruktorských zkoušek, pokračování i za velkou louží a kdybys přece jenom chtěla od draků přejít k letadlům, víš, kde nás najdeš.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář