Kopfstein míří se Slovincem Podlunšekem do Master Class Red Bull Air Race

19.01.2016

Kopfstein míří se Slovincem Podlunšekem do Master Class Red Bull Air Race
Kopfstein míří se Slovincem Podlunšekem do Master Class Red Bull Air Race (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po odchodu dvou velkých hvězd Pétera Besenyeie a Paula Bonhommea usilovali organizátoři Red Bull Air Race o dorovnání počtu 14 závodníků v Master Class. Bylo tedy téměř jisté, že dvojice pilotů z Challenger Cupu postoupí o úroveň výš, a právě to dnes zástupci Red Bull Air Race potvrdili. Dvěma novými piloty v hlavní kategorii jsou Peter Podlunšek ze Slovinska a k obrovské radosti českých fanoušků také Petr Kopfstein.


Foto Red Bull Air Race

"Povedlo se, od sezóny 2016 postupujeme do elitní kategorie Master Class série Red Bull Air Race. Přípravy v plném proudu a motivace na maximu! Doufam, ze přijedete letos fandit!" vzkázal fanouškům na svém facebookovém profilu český pilot, který v hlavní kategorii RBAR doplní Martina Šonku.

Petr Kopstein patří dlouhodobě mezi českou špičku v motorové letecké akrobacii. Mistr republiky kategorie Unlimited za rok 2014 skončil loni na domácím šampionátu druhý právě za Martinem Šonkou, na srpnovém mistrovství světa ve Francii však byl v celkovém účtování nejlepším z Čechů, když obsadil konečné 13. místo. V Challenger Cupu se pohybuje od začátku této nižší soutěže v programu Red Bull Air Race a její premiérový ročník v roce 2014 celý ovládl. Loni zase zaznamenal nejvyšší počet umístění na stupních vítězů a o postup do Master Class si tak řekl velmi významně.

Společně s ním postupuje z Challenger Cupu také slovinský pilot Peter Podlunšek. Šestačtyřicetiletý rodák z Trbovlje začal sbírat letecké zkušenosti v 16 letech na kluzácích, od 21 let potom přešel na motorové typy a brzy podlehl kouzlu akrobacie. Osminásobný mistr Slovinska v kategorii Unlimited má v logbooku zapsaných 1 800 hodin, z toho přes 1 000 hodin vzdušných kotrmelců. "Naše první sezóna bude hlavně o učení se," přiznává mimo jiné s ohledem na slabší výsledky dvou loňských nováčků v Master Class Le Vota a Velardeho.

Pohled na čtrnáctku závodníků Master Class pro sezónu 2016 však tuzemskou leteckou školu obzvlášť těší. Česká republika se totiž zařadila po bok Francie a Spojených států - jediných zemí, které mají ve startovním poli po dvou závodnících.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář