Nejen úzkotrupý, ale už i širokotrupý Airbus se bude kompletovat v Číně

25.09.2017

Nejen úzkotrupý, ale už i širokotrupý Airbus se bude kompletovat v Číně
Nejen úzkotrupý, ale už i širokotrupý Airbus se bude kompletovat v Číně (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Airbus zahájila minulý týden na severozápadě Číny ve městě Tiencin (Tchien-ťin) nedaleko Pekingu provoz centra pro kompletaci a dodávku svých strojů A330. U příležitosti slavnostního otevření A330 Completion and Delivery Centre (C&DC) zároveň dodala místní letecké společnosti Tianjin Airlines první širokotrupý letoun A330.

V článku o dodávce prvního stroje A320 postaveného ve Spojených státech jsme se zmínili o tom, že v Číně vyrobené Airbusy téže řady létají již od roku 2009. Nyní výrobce rozšiřuje svoji čínskou působnost o kompletaci širokotrupých letounů A330 spočívající ve vybavení kabiny, lakování letadel a provádění testovacích a předváděcích letů. Nově otevřený závod bude zároveň zajišťovat dodávky letounů zákazníkům.


Foto Airbus

V roce 2015 navázal Airbus na projekt čínské montáže A320 a uzavřel dohodu s místními partnery Tianjin Free Trade Zone Investment Company a Aviation Industry Corporation of China o založení A330 C&DC. V březnu následujícího roku začala výstavba závodu na stejném místě, kde je už v provozu montážní linka úzkotrupých A320. Pro dokončovací práce na strojích řady A330 bylo vyškoleno asi 150 místních zaměstnanců přímo ve francouzské centrále v Toulouse. Airbus má v plánu v čínském A330 C&DC zaměstnat celkem přes 250 osob a počátkem roku 2019 dodávat dvě letadla měsíčně.

První, při slavnostní příležitosti otevření tiencinského závodu dodaný, A330 byl ještě vyroben v Toulouse. Ovšem dle informací zveřejněných na stránkách výrobce už za přispění práce čínských zaměstnanců.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář