Nehoda Mooney M20 v USA, letadlo narazilo do stožáru elektrického vedení

28.11.2022

Nehoda Mooney M20 v USA, letadlo narazilo do stožáru elektrického vedení
Nehoda Mooney M20 v USA, letadlo narazilo do stožáru elektrického vedení (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva lidé museli být zachráněni z letadla, které v neděli 27. listopadu v USA narazilo do stožáru elektrického vedení. Náraz ho poškodil a více než 100 000 lidí se ocitlo bez elektrického proudu.

Přibližně v 17:30 amerického času (23:30 SEČ) došlo k nehodě poblíž letiště Montgomery County Airpark v americkém státu Maryland. Letadlo Mooney M-20J 201 imatrikulace N201RF letělo na trase z Westchesteru ve státě New York.

Stroj havaroval během přiblížení na dráhu 14. Ve vzdálenosti zhruba dva kilometry od prahu dráhy narazil do 30 metrů vysokého stožáru. V době nehody panovala kolem letiště hustá mlha. Příčina nehody je stále nejasná a vyšetřovat ji bude Federální letecký úřad (FAA) a Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB).

Letadlo po nehodě uvízlo na stožáru vysokého nápětí Mooney USA nehoda
Letadlo po nehodě uvízlo na stožáru vysokého nápětí / Foto: Pete Piringer, MCFRS

Hasiči museli řešit poměrně obtížnou záchranu uvízlého pilota a cestujícího. Teprve dvě hodiny po nehodě přišli s vyprošťovacím plánem, jak sdělil na tiskové konferenci velitel zásahu Scott Goldstein. Nejdříve zajistili okolí havárie, aby nedošlo k úrazu proudem. Další jednotka zásahu vrak letadla stabilizovala.

Kolem desáté hodiny začalo samotné vyprošťování posádky, které trvalo dlouho do noci. Pomocí vysokozdvižných vozíků se hasiči dostali k vraku letadla a vyprostili obě osoby. Pilot i cestující utrpěli blíže neupřesněná zranění a byli podchlazení.

Pete Piringer, mluvčí hasičského a záchranného sboru montgomerského okrsku, dále uvedl, že kromě domácností byly bez dodávky elektřiny také nemocnice, školy a semafory na přibližně stovce křižovatek. Celkem se na zásahu podílela více než stovka hasičů.

Mooney M20 je pístové čtyřmístné letadlo se zatahovacím podvozkem. Tento dolnoplošník s bohatou historií je v letecké komunitě znám zejména díky své vysoké cestovní rychlosti v porovnání s ostatními letadly ve stejné kategorii. Konstrukční zajímavostí je použití aerodynamických brzd na horní straně křídla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář