Vánoční let na letiště Sazená s AN-2

04.04.2008

Bylo to 4. prosince 1975 a ten den přišel na naši letku úkol přeletět na letiště Sazená u Kralup a provést se skupinou vývojářů odzkoušení nových padáků. Vypadalo to, že do Vánoc se nevrátíme. Odlet ihned a osádka Kurz, Prokeš,Vybíral se vydala po trati Mošnov, Svitavy, Kbely, Sazená. Počasí na draka, vítr s námi mlátil jak s cárem hadru.

Vánoční let na letiště Sazená s AN-2
Vánoční let na letiště Sazená s AN-2 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Padáčkáři ze Kbel: šéfpplk. Bílek, mjr.Plzák a daší kluci také před Vánocemi nebyli nadšeni. Ve Kbelích se padáky nakládaly a my se zatím autem jeli podívat na Sazenou, jestli se tam dobrabeme. Bylo k večeru, mlha a ten vítr přímo kolmo na dráhu. Vypadalo to, že přistát nepůjde. To neznáte ale Andulu! Na tu je spoleh. Vymysleli jsme přílet od Řípu kolmo na dráhu, tedy proti větru v malé výšce, aby jsme to ubrzdili před hangárem. Překážkou byly staré švestky před letištěm, ale 2 chyběly a my to namířili mezi ně. Povedlo se a večer jsme se na Sazené ubytovali.

Pobyt  tam se starými para kozáky by dalo na celou knihu. K večeři byl zaječí guláš, který pan Bílek sám uvařil (naučil  se to v Egyptě) a suroviny se získaly noční safari jízdou gazem po letišti za pomocí brokovnice. Také jsme tam prožili pravou venkovskou  tancovačku (my v leteckých kombinézách),  protože civil nikdo neměl a mnoho dalších příběhů. Třeba jak dostat na přistání z prvního samostatného letu mladého pilota, který nad letištěm létal v motorovém kluzáku a ne a ne dolů. Tento kluzák byla novinka a celé letiště těm náletům na přistání přihlíželo. Jelikož blízko bydlel můj otec, tak si Vánoce přišel užít k nám na letiště a prohlédl si stroj, na který se nezapomíná. V letových zkouškách jsme pokračovali dál a vzhledem ke stále se zhoršujícímuse počasí jsme se domů do Mošnova(Ostrava) dostali před 24.prosincem. Popisovaní parašutisté byli první v ČR, kteří vyzkoušeli vystřelit se zkušebně z proudového letounu. Vzpomínám jen na pplk.Bílka a mjr.Plzáka. Ostatní jména jsem zapomněl.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář