Česko má další dva vrtulníky UH-1Y Venom, postupně nahrazují ruskou techniku

08.04.2024 6 příspěvků

Česká republika získala další dva vrtulníky UH-1Y Venom, které si zajistila mezivládní smlouvou z roku 2019. Oba stroje byly transportovány na vojenskou základnu do Náměšti nad Oslavou a mají víceúčelové využití. Stát už tak má deset z dvanácti strojů, jež zakoupil. Ty postupně mají nahrazovat ruskou techniku.

Vykládka vrtulníků z transportního letounu
Vykládka vrtulníků z transportního letounu (Zdroj: X | Armáda ČR)

Zástupci České republiky nakoupili dvanáct amerických vrtulníků v roce 2019 na základě schválení ministerstva obrany a vydali za ně 14,6 miliard korun bez DPH. Chtěli tak zajistit nejen technologický pokrok, ale také větší obranyschopnost a bezpečnost státu. Nové stroje navíc postupně mají nahradit ruskou techniku.

Loni Česko dostalo v postupných intervalech šest vrtulníků H-1, čtyři AH-1Z Viper a dva UH-1Y Venom. Letos v lednu pak do republiky dorazily další dva letouny - na vojenskou základnu v Náměšti nad Oslavou byly transportovány vrtulníky UH-1Y Venom.

„Další dva přírůstky do naší letky vrtulníků H-1! Do Náměště právě dorazily dva zbrusu nové UH-1Y Venom. Čtyři vipery, šest venomů – celkem naše nebe posiluje už deset H-1ček,“ uvedli zástupci armády na sociálních sítích k velké události.

V Česku už tak je deset z dvanácti zakoupených strojů. Dalších osm ale Česká republika dostane od USA zdarma, a to jako ocenění za pomoc v ukrajinském válečném konfliktu. Armáda tak bude mít celkem 20 vrtulníků – deset strojů typu Venom a stejný počet typu Viper. Kompletní flotilu by mělo mít Česko do konce tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Tak vrtulníky máme

08.04.2024 v 9:25 Josef

- teď je nutné najít místo pro muzeum.  Co v zachráněných Líních ? V Žatci je Korea a tam by mohl být Vietnam.  Nebo s tím harampádím opravdu chcete jít na Rusa ?

Odpovědět

RE: Tak vrtulníky máme

08.04.2024 v 15:05 Michal

Jsou to úplně nově vyrobené a moderní stroje, do muzea patří ruské stroje, které vyřazujeme. 

Odpovědět

RE: Tak vrtulníky máme

08.04.2024 v 15:13 Jacob

Na tohle je škoda slov, příště si něco o těch strojích zjistěte než vypustíte takový žvást... 

Odpovědět

RE: Tak vrtulníky máme

08.04.2024 v 15:44 Honza

Tak on na něj nikdo taky nejde, ale oproti stávajícím vrtulníkům tam určitý skok kupředu je...a porovnávat tyhle vrtulníky s těmi z války z Vietnamu, to už je velká...ukázka hlouposti 😃

Odpovědět

RE: Tak vrtulníky máme

08.04.2024 v 16:53 M

Vtipně trefné! :)

V Líních jedno muzeum už je, tohle by vhodně doplnilo expozici :D

Odpovědět

RE: Tak vrtulníky máme

09.04.2024 v 7:55 Vočko

Tvrdit o těchto strojích, že je to harampádí z Vietnamu, je asi jako tvrdit, že když si teď kupujete VW Golf, tak kupujete auto z roku 74. O Vaší znalosti věci to říká hodně.

Odpovědět

Přidat komentář