Dávejte své letecké fotky na www.rozlet.cz!

11.04.2008

Svět internetu zaznamenal přírůstek v podobě stránek věnujících se letectví a zejména pak leteckým fotografiím nesoucí název www.rozlet.cz . Na tomto webu se nachází opravdu vydařené fotografie letadel nejrůznějších typů a kategorií a rozhodně stojí za návštěvu. Rozleťte se juknout na rozlet.cz

Dávejte své letecké fotky na www.rozlet.cz!
Dávejte své letecké fotky na www.rozlet.cz! (Zdroj: Aeroweb.cz)
Doménu rozlet.cz jsem před časem pořídil proto, že jsme s Martinem Kubou, provozovatelem Aerowebu, uvažovali o tom, že by to byla prima internetová učebnice létání. Slovo rozlet k tomu přímo vybízí – rozleťte se, vybaveni novými znalostmi a vědomostmi!
Byl by však problém honorovat všechny zainteresované odborníky, kteří by museli napsat velké množství textu (taková univerzální učebnice létání, to by bylo značně náročné) a vůbec, zvládnutí celého takového projektu by bylo nad naše síly, protože každý z nás se živí jinou prací a na tohle už nezbývá čas.

Dalším řešením (již několikrát uplatněným jinde ve světě) by bylo zhotovit z webu reklamní stránku, kde by za paušální poplatek byl obdélníček s reklamou na letecké školy či prodejny. Stránka by si žila sama o sobě a přinášela by malý přivýdělek. Avšak kdoví, jestli by přivýdělek byl adekvátní nutnému vynaloženému marketingu v malém českém leteckém rybníčku. A také bych nechtěl ubírat reklamu Aerowebu, který plným právem šikovně vplul do téhož malého rybníčku a podle mého názoru svoji úlohu plní výborně. Kritickou poznámku jsem Martinovi Kubovi vznesl pouze na design, i když ten se postupně zlepšuje, a hlavně na diskusní prostor pod články, který se vinou některých přispívajících postupně zhoršuje – je to však fenomén všech webů, jejichž programátoři vynakládají úsilí, aby vyšli vstříc diskutujícím v blahém domnění, že se tam bude diskutovat věcně a k tématu.



Rozlet.cz se tedy nakonec vyprofiloval na web leteckých fotografií, k nimž ovšem není možnost se nijak vyjadřovat, viz výše uvedené důvody. Jako vzor jsem si vzal legendární www.airliners.net, jenž je Mekkou všech milovníků letecké fotografie a dnes již obrovskou databází vynikajících fotek. Ukazuje se, že internetové stránky tohoto ražení se těší velké oblibě, domnívám se že proto, že každý se rád podívá na pěkný snímek. Ostatně, jak řekl klasik, jeden obrázek vydá za tisíc slov. S Martinem Kubou jsme projednali vzájemnou úzkou vazbu mezi Aerowebem a Rozletem, které se budou vzájemně propagovat a je možno na Rozlet umísťovat fotky a z článků na Aerowebu pak na ně odkazovat.

Design Rozletu vychází z fotografických záměrů – fotky se nejlépe vyjímají na důstojném a rozvážném černém pozadí s bílou linkou jako rámečkem. Vsadil jsem přitom na jednoduchost, z níž plyne přehlednost. Ta je důležitá, protože hned na titulní stránce jsou chlívečky podle jednotlivých témat. Ta jsou zvolena pro (snad) všechny kategorie letadel, od modelů přes ultralighty a dopravní letouny až po kosmická plavidla (podívejte se například na přelet Mezinárodní kosmické stanice přes sluneční disk, http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2006/09/sunspot_636x700.jpg) nebo na neuvěřitelný snímek téže družice ze země (http://www.eastsideastro.org/observatory/spacecraft/Iss-Aug15.jpg). To jsou snímky, které není tak jednoduché vyfotit, a proto jsou takovou výzvou. Foťte všechno, co létá, a své nejlepší snímky umísťujte na Rozlet!

Tématické weby u nás jsou, například skvělé www.planes.cz, které se však převážně orientují na dopravní letadla. Mají také velmi přísná kritéria výběru fotek a není tak jednoduché tam svoji fotku protlačit. Airliners.net jsou ještě náročnější. Rozlet bude zpočátku jen málo náročný, ale jak budou postupně fotky přibývat, kritéria se zpřísní a nedá se ani vyloučit, že utvořím redakci z několika lidí, o kterých je známo, že mají dobré fotografické oko, a ti budou každou fotku bodovat. Jakmile fotka dosáhne určitého souhrnného počtu bodů od „komise“, projde; pokud ne, bude smazána.

Ke každé fotce je možno přiřadit několik údajů. Jen některé jsou povinné, ostatní tam fotograf vložit může či nemusí. Tyto údaje slouží k vyhledávání, aby se nemusela vkládat klíčová slova.

Tak dobré světlo!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář