Aero zahájilo výrobu součástí pro letouny Embraer

10.04.2008

Aero zahájilo výrobu součástí pro letouny Embraer
Aero zahájilo výrobu součástí pro letouny Embraer (Zdroj: Aeroweb.cz)
Společnost AERO Vodochody a.s. zahájila výrobu podsestav letounů Embraer pro francouzskou leteckou firmu Latecoere Toulouse. Smlouva na exkluzivní dodávky závěsů a vnitřní konstrukce dveří pro regionální dopravní proudové letouny Embraer 170 a Embraer 190 v celkovém objemu kolem jedné miliardy korun byla podepsána 3. října 2007. Zástupci Aera a firmy Latecoere jednají o dalším rozšíření spolupráce.

"Program Latecoere již pro Aero vytvořil přes třicet nových pracovních míst, které jsme obsadili částečně z vlastních zdrojů a částečně novým náborem,“ sdělil prezident Aera Peter Ondro. „Nábor zaměstnanců pokračuje jak pro program Latecoere, tak pro další naše projekty," dodal.

Na programu Latecoere se bude podílet také 100% dceřiná společnost Aera – Technometra Radotín, a.s., tradiční výrobce leteckých podvozků – která bude zajišťovat výrobu veškerých obráběných dílů. "Technometra investuje do rekonstrukce strojového parku, rozšiřujeme výrobní i personální kapacity. Pro program Latecoere v současné době pořizujeme desítku nových strojů," sdělil generální ředitel Technometry Ladislav Šimek.

Letouny Embraer 170 a Embraer 190 jsou v současnosti ve své třídě nejprodávanějšími regionálními dopravními proudovými letouny. Výroba prvního prototypu Embraeru 170 byla zahájena v roce 2001. Klíčovými subdodavateli programu stejnojmenné brazilské společnosti Embraer jsou japonská společnost Kawasaki Heavy Industries, belgická Sonaca a právě francouzská firma Latecoere.



Dokončení montážní linky pro Latecoere plánuje Aero na květen tohoto roku. Kompletní výrobu, včetně výroby všech dílů, začne Aero dle plánu zajišťovat od února 2009. Doposud byly zákazníkovi odeslány podsestavy prvních dvou druhů dveří, vyrobené z dílů dodaných firmou Latecoere. Aero bude vyrábět sestavy celkem šesti typů dveří a čtyř typů závěsů.

Aero spolupracuje s předními světovými výrobci letadel na projektech leteckých kooperací s vysokou přidanou hodnotou. Největším programem nadále zůstává výroba vrtulníku S-76C pro společnost Sikorsky Aircraft Corporation, pokračují dodávky kanónových dveří letounu F/A-18E/F/G pro Boeing Company, sad dílů a podsestav pro pevnou náběžnou hranu B767 pro Spirit Aerosystems, podsestav letounů Airbus A320/A340 pro koncern EADS a dílů letounu Boeing B747 pro Vought Aircraft Industries. V roce 2007 Aero zahájilo výrobu střední části křídla letounu C-27J Spartan pro italského zákazníka Alenia Aeronautica.

AERO Vodochody a.s. je největším výrobcem letecké techniky v České republice. 100 % akcií společnosti vlastní private equity skupina Penta, která v roce 2007 úspěšně dokončila projekt restrukturalizace, jehož hlavním výsledkem je provozní zisk přesahující 200 milionů Kč.

Zdroj: TZ Aero Vodochody

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář