Létající nosorožec je v polovině

25.04.2008

Létající nosorožec je v polovině
Létající nosorožec je v polovině (Zdroj: Aeroweb.cz)
Ve středu 23. dubna 2008 se na základně letectva Náměšť nad Oslavou a ve vojenském újezdu Libavá cvičení Flying Rhino 2008 přehouplo do druhé poloviny třítýdenního konání.



Společné cvičení mezinárodních pozemních a vzdušných sil Flying Rhino 2008, jehož účelem je především procvičit spolupráci vzdušných a pozemních sil ve společné bojové činnosti v mezinárodní sestavě na úrovní divize, se i přes nepořízeň počasí vyvíjí podle připraveného scénáře.

„Po prvním týdnu, který byl zaměřen především na cvičení asistenční služby mírovým jednotkám, a  jehož hlavním cílem bylo vycvičení a certifikace leteckých návodčích, bylo k dnešnímu dni nalétáno přes 250 letů a bylo provedeno 400 úspěšných navedení. Tři letečtí návodčí byli certifikováni“, uvedl major Jakub Štefánek, řídící cvičení Flying Rhino 2008.



Podle scénáře cvičení se o víkendu bezpečnostní situace zhoršila, a proto bylo nutno nasadit pozemní síly na území obsazené protivníkem. Za účelem eliminace protivníka a provedení operací k obnově míru s podporou letectva byly do prostoru vojenského újezdu Libavá vysazeny jednotky 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi.



Svou činnost zde cvičí i jednotky CSAR (Combat Search and Ruescue) ze základny letectva Náměšť nad Oslavou, které například cvičí záchranu a vyzvednutí sestřeleného pilota na nepřátelském území.



Za pozemní sily se cvičení dále účastní jednotky ze  4. brigády rychlého nasazení, 13. dělostřelecké brigády a jednotka provádějící radiové rušení.

Souběžně se cvičením Flying Rhino 2008  probíhá v prostoru vojenského újezdu Libavá cvičení Ghost Hunters. Příslušníci 53. praporu elektronického boje zde cvičí se systémem pasivního radaru Věra.



Generálmajor Jiří Halaška zmínil na závěr VIP dne, že cvičící odvedli již velký kus práce. Flying Rhino 2008 je největším cvičením na území České republiky, a to, že jeho průběh byl doposud tak hladký, je výsledkem úsilí všech zúčastněných.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář