Český tým získal na mistrovství světa v letecké rallye stříbrné medaile

29.07.2008

Český tým získal na mistrovství světa v letecké rallye stříbrné medaile
Český tým získal na mistrovství světa v letecké rallye stříbrné medaile (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český tým získal stříbrné medaile na mistrovství světa v letecké rallye, které o víkendu skončilo v rakouském Riedu. Nejlepší česká posádka, pilot Jiří Jakeš z Aeroklubu Jičín s navigátorem Jiřím Kadlecem z Aeroklubu Kladno, se umístila těsně pod stupni vítězů. Bronz unikl Čechům jen o vlásek, když jury uznala protest polské posádky a zrušila v poslední etapě jeden znak, který Češi nalezli. Zlato v týmech i posádkách si odvezli Poláci.

Celý šampionát provázelo nepříznivé počasí, kvůli kterému musela být zrušena jedna z etap. Nakonec byly do mistrovství započítány výsledky dvou soutěžních etap. V první z nich skončila nejlepší česká posádka Jakeš - Kadlec na 4. místě a ve druhou vyhrála další česká posádka ve složení pilot Luboš Hájek – navigátor Jan Havlík. Jakeš s Kadlecem byli druzí.

Mistrovství světa se účastnilo 54 posádek z 13 zemí světa. Favority byli kromě Čechů, kteří patří tradičně ke světové špičce Poláci a Francouzi.

V letecké rallye soutěží posádky v co nejpřesnějším letu po trati, jejíž zadání obdrží krátce před letem. Za letu oba členové posádky vyhledávají podle fotografií objekty a znaky, které jsou na zemi složeny z plachet. Za každý nenalezený objekt dostanou 40 trestných bodů. Přesnost letu vyhodnocuje elektronické zařízení v letadle. Na otočných bodech jsou časové branky. Za každou sekundu, o kterou jimi letadlo proletí dřív nebo později, dostane posádka tři trestné body. Každá z 1,5 hodinových soutěžních etap je zakončená hodnoceným přistáním na přesnost do pásma. 

Mistrovství světa v letecké rallye předcházel světový šampionát v příbuzné disciplíně – přesném létání, kde zlaté medaile získal pilot Luboš Hájek i celý český tým. Většina členů českého týmu létá jako profesionální piloti buď v Českých aeroliniích nebo u Policie ČR.

Oficiální výsledky Mistrovství světa v letecké rallye:
 
 1.  Darocha Janusz - Chrzaszcz Zbigniew  Polsko      82 trestných bodů
 2.  Cherioux Julien - Le Gentil David  Francie  126 tr. bodů
 3.  Skretowicz Krzysztof - Wieczorek Krzysztof Polsko   166 tr. bodů
 4.  Jakeš Jiří - Kadlec Jiří    ČR   186 tr. bodů

Pořadí dalších českých posádek:

 6.  Cihlář František - Fiala Miloš   ČR   272 tr. bodů
 8.  Hájek Luboš - Havlík Jan    ČR   288 tr. bodů
10. Filip Jiří - Filip Michal    ČR   552 tr. bodů
24. Machovský Jiří - Vala Tomáš (junioři)  ČR   988 tr. bodů
30. Opat Petr - Rajdl Tomáš    ČR   1476 tr. bodů

Pořadí týmů:

1. Polsko
2. Česká republika
3. Francie

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář