Návrat vojenských letců z Afghánistánu

12.08.2008

Návrat vojenských letců z Afghánistánu
Návrat vojenských letců z Afghánistánu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tři piloti a pět příslušníků pozemního technického personálu 23. základny vrtulníkového letectva v Přerově se ve čtvrtek 7. srpna vrátili z Afghánistánu.

Jako příslušníci takzvaného OML týmu (Operational Mentor Liaison Team - Operační výcvikový styčný tým) působili na letišti v Kábulu od dubna letošního roku. Jejich úkolem byl především výcvik pilotů a techniků Afghánské národní armády (ANA). Severoatlantická aliance se pomocí OMLT snaží připravit místní ozbrojené síly tak, aby se od roku 2011 mohly plně zapojit do bojových operací na svém území. V současnosti pracuje v zemi zhruba 30 OML týmů, v budoucnosti by jich však mělo být 70-100.

Podle velitele 231. letky bitevních vrtulníků podplukovníka Ivana Pospíchala, který prvnímu českému OMLT velel, má mnoho afghánských pilotů za sebou řadu skutečných bojových letů. "K celé naší misi jsme proto přistoupili spíše jako k vzájemné výměně zkušeností, kdy my jsme získali nové poznatky z bojového létání a naopak jsme předávali novinky z oblasti technického vybavení případně organizace letového provozu," říká podplukovník Pospíchal.

Pro naše letce bylo velice přínosné také samotné létání v místním horském prostředí ve výškách kolem 3500 metrů a při teplotách vysoce přesahujících 30 stupňů. Veškeré výcvikové lety prováděli v severní části Afghánistánu, která není tak nebezpečná, jako jiné oblasti.

Afghánská armáda vysoce ocenila úroveň našich vojáků a prý bude požadovat jejich pomoc i na další 3-4 roky. Zatím je dohodnuta česká účast v OMLT na dobu jednoho roku. Úkolem druhého osmičlenného týmu, který do Afghánistánu z Přerova odcestoval minulý týden, bude pokračování výcviku místních letců tak, aby během několika měsíců mohli podstoupit ostré bojové střelby s vrtulníky Mi-24.

 

army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář