Český tým v ultralehkém létání obhájil zlato na ME 2008

27.08.2008

Český tým v ultralehkém létání obhájil zlato na ME 2008
Český tým v ultralehkém létání obhájil zlato na ME 2008 (Zdroj: Aeroweb.cz)
10. mistrovství Evropy v ultralehkém létání skončilo v neděli 24. srpna 2008 odpoledne v polském Lesznu. Týdenních bojů o evropské medaile se zúčastnilo 54 posádek ze 13 zemí.

Týmu České republiky se podařilo obhájit titul mistrů Evropy z roku 2006, druzí skončilo domácí Polsko a třetí Velká Británie. Individuální bronz vybojovali navíc Lukáš Hynek ve třídě jednomístných motorových závěsných kluzáků a Ondřej Šilhan s Martinem Dalajkou ve třídě dvoumístných aerodynamicky řízených ultralehkých letadel.



Nejvíce zlatých medailí vybojovali britští piloti - Dewhurst a Weatherall (AL2), Rawes (WL1) a Grimwood se Sasellem (WL2), ve třídě AL1 stanul na nejvyšším stupínku Polák Kadziersky.


Lukáš Hynek

Při soutěžním ultralehkém létání se soutěží ve třech disciplínách - přesnosti přistání, navigaci a termickém létání - disciplíny je možné i různě kombinovat. Soutěžní stroje mohou vážit s dvoumístnou posádkou maximálně 450 kg, s jednomístnou 300 kg a dělí se do čtyř kategorií - jednomístné motorové závěsné kluzáky (WL1), dvoumístné motorové závěsné kluzáky (WL2), jednomístná aerodynamicky řízená letadla (AL1) a dvoumístná aerodynamicky řízená letadla (AL2). Po provozní, technické a organizační stránce zastřešuje ultralehké létání v České republice již od roku 1990 Letecká amatérská asociace České republiky (www.laacr.cz).


Jan Lorenc

Tým České republiky dokázal vyhrát vrcholnou soutěž potřetí za sebou a v této tradici hodlá pokračovat i nadále. Prohlásil to šéf týmu Jan Lorenc: "Vyhráli jsme mistrovství Evropy v roce 2006 a 2008, jsme i mistry světa z loňského roku. O soutěžní ultralehké létání je v Česku velký zájem a tak věřím, že dokážeme postavit silný tým i pro příští rok, kdy by se mělo konat mistrovství světa v České republice."


Ondřej Šilhan s Martinem Dalajkou

LAA ČR

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář