Plán na vybudování skupiny Aero - PLZ

03.12.2008

Plán na vybudování skupiny Aero - PLZ
Plán na vybudování skupiny Aero - PLZ (Zdroj: Aeroweb.cz)
Společnost Aero Vodochody, největší výrobce letecké techniky v České republice, podala nabídku na akvizici firmy PZL-Swidnik, a pokročila tak do další fáze privatizace tohoto polského podniku. Dle podané nabídky chce Aero zajistit firmě PZL-Swidnik rovnocenné postavení v rámci středoevropského holdingu a plně využít její potenciál v oblasti výzkumu a vývoje. Plánem Aera je zachovat polský charakter podniku a dále podporovat jeho nezávislost v oblasti rozvoje pokročilých leteckých konstrukcí.

Strategickým záměrem Aera je vybudovat nový letecký holding prostřednictvím investic v České republice a v zahraničí, zaměřený zejména na region střední a východní Evropy. Polský trh nabízí ohromný potenciál, který pramení z jeho dlouhodobé tradice letecké výroby.

Spojením polského výrobce vrtulníků a Aera bude vytvořen širší a konkurenceschopnější letecký holding, který bude těžit jak z kulturní a zeměpisné blízkosti, tak ze zkušeností z letecké výroby obou firem.

S 5 500 zaměstnanci a tržbami okolo 290 milionů eur bude mít skupina Aero-PZL lepší pozici na trhu leteckých technologií, zejména v oblasti leteckých kooperací. Společné portfolio zákazníků také pomůže firmě PZL Swidnik ze závislosti na stávajících dominantních partnerech.

„PZL Swidnik je pro nás rovnocenným partnerem, který bude nadále rozvíjet spolupráci se svými stávajícími partnery a sám navazovat nové vztahy s předními leteckými výrobci,“ řekl Igor Hulák, prezident Aera. Aero chce dále efektivněji využívat potenciál firmy PZL-Swidnik v oblasti risk-sharingových projektů. Navíc by se ve spojení s Aerem mohla stát výzkumným a vývojovým centrem v oblastech kompozitů a náhradních dílů, které jsou v leteckém průmyslu nepostradatelné. Současné aktivity firmy budou zachovány a PZL se postupně stane centrem vývoje, výroby a údržby vrtulníků.

Aero počítá se zapojením vedení firmy PZL-Swidnik při budování nového leteckého holdingu. Lidské zdroje spolu se stávající infrastrukturou a pokročilými technologiemi
– to je to hlavní, co může holdingu přinést.



AERO Vodochody a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, prodej a servis civilní i vojenské letecké techniky. Společnost navazuje na tradici firmy Aero – továrna létadel, založené v roce 1919, a řadí se tak mezi nejstarší výrobce letecké techniky na světě. Aero spolupracuje s předními výrobci letadel v rámci kooperačních projektů – Sikorsky Aircraft Corporation (vrtulník S-76C), Alenia Aeronautica (střední část křídla C-27J Spartan), Latecoere (podsestavy Embraer 170/190), Boeing (kanonové dveře F/A-18), Spirit AeroSystems (díly a podsestavy B767), EADS (podsestavy A320/340), apod. Aero je v současné době největším výrobcem letecké techniky v České republice a historicky největším výrobcem proudových cvičných letadel na světě. Dlouhodobým záměrem Aera je vybudovat nový letecký holding v regionu střední a východní Evropy, posilovat svou pozici na trhu leteckých kooperací, a zapojovat se tak do zajímavých projektů na předních stupních dodavatelského řetězce. V leteckých kooperacích vidí Aero silný růstový potenciál, který dokládají i jednání se stávajícími i potenciálními zákazníky.
Zdroj: TZ Aero Vodochody

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář