Rakousko uvažuje o nákupu českých bitevníků L-159

18.12.2008

Rakousko uvažuje o nákupu českých bitevníků L-159
Rakousko uvažuje o nákupu českých bitevníků L-159 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Rakouská armáda zvažuje, že by si náhradou za své zastaralé cvičné stroje pořídila české bitevníky L-159. Při návštěvě České republiky to v pondělí dle serveru novinky.cz řekl náčelník rakouského generálního štábu Edmund Entacher. Dodal však, že nákup tuzemských letounů je pouze jednou z možných variant.

Příští rok by měla do Česka přicestovat skupina rakouských expertů a pilotů, aby se na podzvukové stroje z Aera podívali. Rakouské letectvo používá pro výcvik takřka 40 let stará letadla Saab 105, kterých má k dispozici čtyři desítky. Poté, co se na přelomu tisíciletí rozhodlo nahradit švédské stíhačky Drakken moderními Eurofighter Typhoon, hledá nyní v celé Evropě nový systém cvičných strojů, vysvětlil Entacher. "Nebude záležet jen na technických parametrech, ale i na tom, co nám dovolí rozpočet," dodal.

"Probírali jsme některé jejich technické parametry i vlastní použití," poznamenal náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.
Letadla zatím vlastní pouze české armáda.

České vzdušné síly získaly první bitevníky L-159 Alca z Aera Vodochody v roce 2000. Stát zaplatil za 72 letounů téměř padesát miliard korun. Vláda před čtyřmi roky definitivně rozhodla, že přes polovinu může armáda prodat, protože tolik letounů nepotřebuje. Ze 72 letadel jich používá jen 24.

V současnosti jsou zřejmě nejdál komplexní vyjednávání, v jejichž rámci by ČR získala tři transportní letadla CASA-259M výměnou za několik bitevníků, které by se nakonec měly dostat do Bolívie.

Zdroje: novinky.cz, idnes.cz, ČTK

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář