Naše Gripeny budou strážit Pobaltí

12.03.2009

Naše Gripeny budou strážit Pobaltí
Naše Gripeny budou strážit Pobaltí (Zdroj: Aeroweb.cz)

"V meziválečném ani v poválečném období, stejně tak za dob Československa ani v novodobé historii České republiky nedošlo k nasazení taktického letectva v zahraničních misích. Až nyní, v rámci vojenské mise v Pobaltí máme možnost ukázat technologickou vyspělost taktického letectva AČR a profesionální připravenost příslušníků Vzdušných Sil k takto složitému a náročnému úkolu," říká tisková mluvčí  21.zTL Čáslav por. Ing. Denisa Smitalová.

Nově přezbrojené taktické letectvo bude nasazeno k plnění úkolů mimo hranice České republiky. V rámci Integrovaného systému NATO-NATINADS (NATO Integrated Air Defence System) budou dva letouny JAS-39 C Gripen zajišťovat ochranu vzdušného prostoru tří pobaltských zemí, a to Estonska, Lotyška a Litvy. Tyto letouny budou připraveny zasáhnout v případě vojenského ohrožení těchto států, stejně tak jako poskytnout pomoc a asistenci civilním letadlům v nouzi. Důvodem je, že pobaltské země nemají k dispozici vlastní taktické letouny k zajištění ostrahy svého vzdušného prostoru.


JAS-39 Gripen z 21.zTL Čáslav / foto: 21.zTL Čáslav

Od května do září tohoto roku bude úkol plněn z letiště v litevském městě Siauliau, kde se postupně po dvou měsících vystřídají dvě rotace létajícího, technického a zabezpečujícího personálu.

Velitelem celého kontingentu je major Jaroslav Míka, velitel 211. taktické letky a člověk s širokým spektrem zkušeností, jak v oblasti „létání“, tak v oblasti velení a řízení jednotek.

Operační nasazení našich stíhacích nadzvukových strojů je datováno dnem 1. května 2009, kdy dojde k převzetí operačního prostoru nad Pobaltím od dánského letectva. Po celou dobu působení bude QRA (Quick Reaction Alert) neboli „ostrá hotovost“ spadat pod operační velení NATO.


JAS-39 Gripen připraven ke vzletu / foto: 21.zTL Čáslav

Tato z legislativního hlediska mírová mise bude nejen zúročení dlouhodobé a náročné práce našich příslušníků, ale i cenná zkušenost do budoucna.

Zdroj: 21.zTL Čáslav

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář