Kancelář Aerowebu otevřena

18.05.2009

Slavnostně oznamujeme otevření naší kanceláře v prostorách "Staré Aerovky" na letišti Letňany. Podívejte se do operačního střediska Aerowebu, kde pro vás připravujeme obsah tohoto webu a odkud k vám proudí informace ze světa létání.

Kancelář Aerowebu otevřena
Kancelář Aerowebu otevřena (Zdroj: Aeroweb.cz)

Naše kancelář se nachází v areálu Staré Aerovky, montážních hangárů firmy AERO - Dr. Kabeš, na jižní straně letňanského letiště, v samém centru nejslavnější a nejvýznamnější české letecké oblasti, na katastrech obcí Letňany a Kbely.

Historie Staré Aerovky

Původním místem umístění prvních montážních hangárů firmy AERO byla jihozápadní část letiště Praha - Kbely, kde firma AERO zbudovala v roce 1920 svůj první dřevěný montážní hangár o ploše 600 m2. Vedle něj byl v roce 1923 postaven první kovový montážní hangár firmy AERO o ploše cca 1300 m2.

Tato dvojice montážních hangárů stála na kbelském letišti do konce třicátých let. V té době, pravděpodobně v souvislosti s blížící se druhou světovou válkou a s ní spojeným nárůstem letecké výroby v Čechách bylo nutné zvětšit výrobní prostory, a tak byly tyto dva hangáry přemístěny na nové místo, na jižní stranu letňanského letiště, byly dostavěny další hangáry, budovy a střelnice do stavu, který se zachoval do současné doby. V areálu tak lze spatřit dva první historické montážní hangáry firmy AERO. První dřevěný a první kovový hangár.  Pro jižní část letňanského letiště se v té době začal používat název: "nové tovární letiště firmy AERO".

Areál montážních hangárů firmy AERO - Dr. Kabeš na letňanském letišti byl vybudován koncem 30. let minulého století v souvislosti s prudkým rozvojem letecké výroby v regionu těsně a v průběhu 2. světové války. Letňanské letiště bylo v té době středem leteckého průmyslu českého regionu a využívali jej všechny letecké továrny v jeho okolí zejména Letov, Aero a Avia a následně ČKD, Praga, které jej přímo obklopovaly. Všechny tyto továrny v této oblasti vyráběly letadla  sportovní, průzkumná, cvičná, stíhací a bombardovací  řádově v tisíci kusových sériích. U firmy AERO byl v těchto letech  dominantním montovaným typem Fw 189 a od roku 1942 Siebel 204 D. V regionu bylo v letectví zaměstnáno několik desítek tisíc lidí.

Areál Staré Aerovky byl postupně rozdělen na tři části. První byl "oddělen" hangár č. II, kde byly montovány v druhé polovině padesátých let dopravní letouny Avia 14. Hangár č. 2 byl následně převeden do vlastnictví Svazarmu a po roce 1989 na Aeroklub Praha-Letňany. Začátkem 70. let byla převedena jižní část areálu,  tj. hangár H1 střelnice, a centrální nádvoří areálu, z Leteckých opraven Kbely na Vojenské stavby, které zde provozovaly zejména těžké zámečnictví, skladovaly a opravovaly zde i razicí štíty pro pražské metro a stavěly zde velké ocelové haly, například pro mladoboleslavskou Škodovku. Po privatizaci Vojenských staveb a jejich následném konkurzu tuto část areálu koupila firma Švecal, s.r.o. Třetí část areálu Staré Aerovky zůstala podniku Letecké opravny Kbely a po sloučení leteckých opraven Kbely a Malešice v roce 2003 byl areál převeden na podnik LOM PRAHA. O tuto část areálu se od roku 2000  stará Vysokoškolské středisko pro letecké sporty, které zde provozuje letecké informační, vzdělávací a společenské centrum. Vysokoškolské středisko se v roce 2001 zapojilo do činnosti Svazu letců ČR.

V roce 2000 nebyl na tuto část areálu veselý pohled. Areál byl v poněkud zchátralém stavu. Bylo nutné opravit prakticky všechno, na co oko pohlédlo. Oprava areálu trvala pět let a  nebyla nikterak jednoduchá. Při opravách areálu bylo odpracováno přes 40 000 pracovních hodin. Opravy byly úspěšně dokončeny a areál se opět stal provozuschopným. Staré Aerovce byla vrácena její letecká důstojnost a hrdost a tak může dál sloužit letectví.

V době, kdy české letectví hledá svou novou identitu, letecké továrny se spíše ruší nebo stagnují, byla realizována oprava a zprovoznění areálu, v nekomerčních podmínkách a  neziskovou organizací, v rozsahu, který nemá v historii českého letectví obdoby.

Text převzat z www.aerovka.cz

Více informací naleznete na webových stránkách leteckého, informačního a vzdělávacího a společenského centra Stará Aerovka

Kancelář Aerowebu nyní naleznete na adrese:

Stará Aerovka
Hůlkova ulice, 197 00
Praha 9 - Kbely

Navštívit nás můžete v naší kanceláři na letišti Letňany zde:

Zobrazit na Mapy.cz

 

Několik obrázků ze zabydlování naší kanceláře:

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář