Česká paramotorová exhibice!

10.06.2009

Za nečekaně příznivého počasí zahájili soutěž v přesnosti přistání parašutisté. V úterý odskákali parašutisté celkem tři kola. Celkem nasbíral v velice termickém počasí Libor Jiroušek 7 cm, Daniela Macichová 6 cm a nejlepší z našich, průběžně osmý, Jindřich Vedmoch 5 cm.

Česká paramotorová exhibice!
Česká paramotorová exhibice! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Soutěž mají za sebou motorové závěsné kluzáky. Pořadatelé se rozhodli odlétnout semifinále a následně i finále této soutěže. Při ní proti sobě soutěží vždy dva týmy složené ze dvou pilotů. Tři okruhy obletí nejprve jeden pilot z každého týmu, pak druhý, a výsledné časy určí vítěze, který postupuje dál. Do finále Světových leteckých her v Turíně se probojovali Rob Grimwood a Chris Saysell a Rob a Reese Keanovi – všichni z Velké Británie. Šťastnější byli nakonec, v součtu o pouhou vteřinu a dvě desetiny Rob Grimwood a Chris Saysell.

V podvečer se konečně dostali ke slovu i motoroví paraglidisté. Vedení soutěže je opět vyhnalo na plochu a nechalo poměrně dlouho čekat. Start do disciplíny málem překazila blížící se hrozivě vypadající bouřka. Ta se ale nakonec letišti vyhnula a motoroví paraglidisté konečně odstartovali do prvního kola své soutěže – slalomu mezi pylony.
Při této disciplíně proti sobě nastoupí paralelně vždy dva piloti, po startu musí nohama chytit gumový balon, s ním proletět slalom a odhodit ho do vymezeného prostoru, znovu okruh i hru s balonem zopakovat a na závěr zastavit čas kopnutím do cílové tyče.
V prvním kole proti sobě nastoupili v bratrovražedném souboji naši dva reprezentanti – František Salava a Pavel Březina. Oba létají na malých a rychlých padácích a navíc se jim podařilo chytit míče na první pokus, takže jejich časy byly nejlepší ze všech. František Salava kopl závěrečnou tyč dříve než Pavel Březina, a tak v kole zřejmě zvítězil.
Slovíčko „zřejmě“ používáme úmyslně, protože oficiální výsledky ještě nebyly zveřejněny. Doufejme jen, že to není kvůli špatným výsledkům některých favoritů.

Světové letecké hry pokračují v Turíně, Aviglianě a Mondovi do soboty 13. června.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář