Jindřich Vedmoch už je druhý, Marek Plichta v semifinále!

12.06.2009

Světové letecké hry v Turíně se blíží do finále. Čtvrteční program zahájili motoroví paraglidisté, kteří si zopakovali úterní kvalifikaci, kterou provázela spousta protestů. Pořadatelé nakonec úterní výsledky zrušili, takže Pavel Březina byl nakonec po basketslalomu na devátém místě a František Salava na místě čtvrtém

Jindřich Vedmoch už je druhý, Marek Plichta v semifinále!
Jindřich Vedmoch už je druhý, Marek Plichta v semifinále! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejlepších 22 světových motorových paraglidistů se dostalo znovu ke slovu večer. Čekal slalom - čtyřlístek. Při něm musí piloti obletět čtyři pylony a dráha jejich letu připomíná právě tvar čtyřlístku. Po čtyřlístku byl Pavel Březina devátý a František Salava pátý.

Po středeční tajné sestavě čekal letecké akrobaty „freestyle“. V této sestavě záleží jen a jen na pilotovi, jaké prvky zařadí. Navíc při ní může používat kouřové efekty, které akrobatické prvky na nebi ještě zvýrazní. Divácký zážitek umocní doprovodná hudba, na kterou mají piloti sestavu nacvičenou.

Nejprve šli do vzduchu akrobaté na kluzácích. V průběžném pořadí sedmý Přemysl Vávra byl rozhodnutý smazat ztrátu z tajné sestavy. Freestyle je jeho specialitou a některé prvky, například stoupání s výkrutem a následný pád, berou dech. Sestavu českého akrobata ohodnotili rozhodčí jako čtvrtou nejlepší, bodovým ziskem si ale Přemysl Vávra ve výsledcích nepolepšil a je sedmý, což na finále stačit nebude. Podle předpokladů vede domácí Pietro Filippini, druhý je Erik Piriou z Francie a třetí Georgy Kaminsky z Ruska.

Odpoledne dostali slovo motoroví akrobaté. Jedna z favoritek – Ruska Světlana Kapanina – dostala za předchozí sestavu nulu a čtvrteční freestyle si tak zalétala už jen jako trénink. Martin Šonka se chtěl pokusit originálními figurami a hutným kouřem vylepšit své páté místo. Přetažení stanoveného času ale znamenalo penalizaci a ztrátu nadějí na lepší výsledek. Martin je po třech kolech šestý a zřejmě si na leteckých hrách už nezalétá. Kolik pilotů si zalétá v sobotním finále zatím nevíme, jisté je že to budou minimálně první tři – skvěle létající Francouz Eccale, fenomenální Rus Mamistov a Brit Cooper.

Pokračovala i soutěž parašutistů v přesnosti přistání. Středeční výlet k jezeru v Aviglianě našim reprezentantům prospěl, protože čtvrteční šesté kolo zahájili Jindřich Vedmoch i Libor Jiroušek nulami. Daniela Macichová přidala bohužel dalších pět centimetrů. Sérii čtyř nul porušil Jindřich Vedmoch v sedmém kole, kdy minul střed o pouhý centimetr, stejně jako Daniela Macichová. Libor Jiroušek se bohužel rozloučil s dobrým výsledkem třemi centimetry. Soutěž v přesnosti přistání je velice vyrovnaná - vede Francouz Hanaff, o druhou příčku se dělí hned tři parašutisté – Maďar Asztalos, Ital Marko a náš Jindřich Vedmoch. Daniela Macichová je průběžně třetí mezi ženami.

Ve čtvrtek večer jsme se zajeli podívat i na halový aeromuzikál. Ten se létá s lehkými modely poháněnými elektromotory. Poutavé akrobatické sestavy, které se létají v těsné blízkosti diváků, doprovází poutavá hudba. Aeromuzikál je velice atraktivní podívanou a našla si i své diváky. V turínské hale Palarufíny sledovaly soutěž tři stovky diváků, kteří se sice ve čtyřtisícové basketbalové hale trochu ztráceli, ale dokázali vytvořit úžasnou atmosféru. Tu si užívali i dva naši reprezentanti – Jan Špatný a teprve čtrnáctiletý Marek Plichta. A čtrnáctiletý Marek Plichta létá senzačně a z pátého místa postoupil do pátečního semifiániále!

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář