Předběžná zpráva o parašutistické nehodě v LKMB

23.06.2009

Předběžná zpráva o parašutistické nehodě v LKMB
Předběžná zpráva o parašutistické nehodě v LKMB (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dne 21.06.2009 došlo na letišti v Mladé Boleslavi k parašutistické nehodě, při níž zemřeli tandemový pilot a pasažérka tandemového seskoku. Seskok byl proveden z výšky 3200 m nad terénem z letounu AN 2. Po provedení volného pádu tandempilot otevíral padák, který se otevřel mimo pravou část náběžné hrany.
 
Padák začal rotovat a tandempilot provedl odhoz hlavního padáku. Volné konce se bez závad oddělily od nosného postroje, ale pravý přední popruh zůstal zachycen ve spojení uzavírání oddělení pro hlavní padák. Tandempilot po zjištění že volný konec nejde odpoutat a rotace vzrůstá se rozhodl otevřít záložní padák. Tento záložní padák se ale zamotal do vlajícího hlavního padáku a tím byla jeho funkce znemožněna.
 
Byl použit postroj s balovým dílcem typu Strong. Bylo zjištěno, že se v tomto případě jednalo o technickou závadu (úplné zablokování otevíracího systému pancéřovou hadicí s uzavíracím očkem), která se za určitých okolností může opakovat u kteréhokoliv uživatele nosného postroje typu STRONG.
 
 Opatření: okamžitě zastavit používání nosných postrojů s obalovým dílcem typu STRONG na celem území ČR a informovat výrobce o této závadě s upozorněním, že tato závada bez provedení úprav konstrukce se může kdekoliv a u kohokoliv kdo používá tento díl opakovat.
 
Podrobné okolnosti jsou nadále v šetření.
 
Hlavní inspektor para AeČR                                                          Přemek Nosek

Zdroj: AeČR

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář